Vlees van de boer: een authentieke smaak

Het wordt steeds populairder, vlees van de boer. Voor een gezellig etentje met vrienden of familie, begrijpen wij als geen ander dat biologisch vlees jouw voorkeur heeft. Dat je wil weten waar het vandaan komt. Door vlees van de boer te bestellen, weet je zeker dat je jouw lieve gasten de authentieke smaak van vlees kan voorschotelen. Vlees, zoals het lang geleden ooit is begonnen. Dieren die een goed leven hebben gehad. Dit staat in schril contrast met de geïndustrialiseerde vlees dat je in de supermarkten aantreft. Al ons vlees komt van eerlijke en duurzame boerderijen, die net als ons met trots het EU Bio keurmerk dragen. Lees snel verder als je meer wil weten over vlees van de boer. De voordelen en de ethiek van kleinschalige veehouderij met aandacht voor zoveel verschillende zaken.

De voordelen van vlees van de boer

Vlees van de boer heeft vele voordelen ten opzichte van conventioneel vlees van de industriële veehouderij, zoals:

Kwaliteit en smaak: vlees van de boer staat bekend om zijn superieure kwaliteit en smaak. De dieren leven in natuurlijke omstandigheden, wat ze een vrij leven geeft. Hierdoor ervaren ze geen stress en krijgen ze veel beweging. Dit is iets wat resulteert in een rijkere smaak en een mooie textuur van het vlees.

Dierenwelzijn: dit kwam bij het vorige punt al even ter sprake. Niks is zo belangrijk dat een dier zich goed voelt. Dit zie je bij kleinschalige (biologische) boerenbedrijven. De dieren hebben alle ruimte en kunnen doen en laten wat ze willen. De voeding van de dieren is vrij van GMO’s, groeihormonen en andere chemische ingrediënten. Dit draagt bij aan gezondere dieren en dus beter vlees.

Biodiversiteit: kleinschalige (biologische) boerderijen zijn altijd bezig met duurzame praktijken. Geen chemische meststoffen of gebruik van pesticiden bijvoorbeeld. Hierdoor is het voor meer insecten mogelijk om daar te kunnen leven en insecten zijn enorm belangrijk. Ze vormen de fundering van een gezond ecosysteem. Ook de bodemkwaliteit profiteert hier enorm van.

Transparantie: de tracering bij vlees van de boer is heel transparant, net zoals het productieproces.

De ethiek van kleinschalige veehouderij

Het onderwerp dierenwelzijn is steeds vaker een heet hangijzer in de voedselindustrie. Bij grootschalige veehouderij staat dit vooral ter discussie. Bij kleinschalige en biologische veehouderij wordt er op een ethische manier omgegaan met dieren. Als dit iets is wat jij belangrijk vindt, dan is vlees van de boer zeker iets voor jou! Het op een hele goede manier omgaan met de dieren zien we onder andere terug in:

Ruimte en beweging: de dieren hebben alle ruimte, zowel binnen als buiten. Er is ook altijd een buitenuitloop mogelijk.

Natuurlijk gedrag: door die ruimte en beweging die ze krijgen uit het vorige punt, kunnen de dieren hun natuurlijke gedrag vertonen. Grazen, wroeten en modderbaden nemen. Maar ook spelen, waardoor ze sociaal contact met soortgenoten hebben.

Vermijden van preventief gebruik van geneesmiddelen en antibiotica: hierdoor krijgen de dieren niet onnodig chemische substanties in hun lichaam.

Zo min mogelijk stress: dit hangt samen met de hierboven beschreven dingen. De dieren worden met zorg behandeld, dit in combinatie met het natuurlijk gedrag dat ze kunnen vertonen door de vele ruimte die ze hebben, zorgt ervoor dat de dieren weinig tot geen stress ervaren. Dit proef je als je het vlees van de boer eet.

Gevoel van verantwoordelijkheid: kleinschalige boeren vertellen graag hun verhaal, omdat dit een goed verhaal is. Een verhaal voor verantwoordelijkheid nemen voor de belangrijke zaken die spelen en die bijdragen aan beter systeem.

Vlees van de boer: even voorstellen

Ons rund- en varkensvlees komt rechtstreeks van biologische boeren uit Denemarken. Hier even een voorstel rondje van een paar van onze boeren:

Helle Friis Buhl
Helle heeft een boerderij in Solhoj, waar ze haar zeugen en biggetjes verzorgt. Omdat de varkens in de wei leven, kan Helle heerlijk in de buitenlucht werken.

vlees van de boer

De biggetjes worden ook in de wei geboren. Er staan namelijk verschillende ruime hokken in de wei, waar de zeugen hun jongen werpen. Zo groeien de varkentjes op in alle vrijheid. De moeder kan ook gaan en staan waar ze wil. Dus als de biggetjes nog te klein zijn om zelf uit het hok te komen, gaat de moeder alleen even de wei in om te ontspannen. Om vervolgens weer voor haar kroost te zorgen.

Gert Glob Lassen
Gert heeft een biologische boerderij met koeien. Hij besteedt – net als onze andere boeren – veel aandacht aan biodiversiteit. Biodiversiteit is namelijk de basis van alles. Hoe meer dieren, beestjes en insecten er zijn, hoe beter dit is voor de natuur. Het vormt de basis van een gezond ecosysteem. Ook een goede bodemkwaliteit is hierbij belangrijk. Gert werkt momenteel toe naar iets dat bosboeren heet. Hierbij loopt het vee rond in natuurlijke bebossing. Het doel is om hiermee positieve ecologische effecten te bereiken, zoals minder uitstoot van stikstof, een vruchtbaardere grond en een nóg beter leven voor de dieren.

Lars Jorgenson
Lars heeft ook een boerderij met biologische koeien. Vlees van de boer is de beste keus die je kan maken, vindt Lars. Hij ziet wat de vrijheid met zijn koeien doet. Elke koe heeft de mogelijkheid om helemaal zichzelf te zijn, doordat ze geen stress ervaren. Hierdoor kan je mooi zien dat elke koe zijn eigen persoonlijkheid heeft. Dit zijn allemaal dingen die bijdragen aan het feit dat het vlees van de boer echt super lekker smaakt.

Jesper Adler
Jesper is biologisch varkensboer in Odsherred. Zijn varkens krijgen persoonlijke aandacht van hem en ze kunnen altijd in de modder spelen wanneer ze dat willen.

vlees van de boer

Hij ziet hoe zijn varkens gedijen door ze los te laten in een natuurlijke leefomgeving.

Mooie porties

Ons vlees van de boer is mooi geportioneerd. Zo is onze biologische entrecote bijvoorbeeld verpakt per 2 x 175 gram en ons biologisch rundergehakt is verpakt per 300 gram. De biologische varkensmedaillons zitten verpakt per 6 x 50 gram. Deze zijn heerlijk mals. De biologische kipproducten variëren een beetje in gewicht. Het is niet altijd mogelijk bij vlees van de boer om per verpakking precies dezelfde gewichten te hebben. Dit is vooral bij de kip lastig. Je betaalt bij ons per verpakking, niet per gewicht. Het kan zijn dat het gewicht dus soms een beetje afwijkt, maar daar houden we met het inpakken rekening mee. Meestal krijg je een beetje meer gewicht dan wat je op de website ziet staan. Ons rund- en varkensvlees heeft wel altijd precieze gewichten.

Naast dat je ons vlees van de boer ontvangt in mooie porties, zit het vacuüm verpakt en is het diepgevroren. Zo kun je genieten van de beste kwaliteit!

Wat voor boerderijvlees kan je bestellen bij KUIB?

Wij hebben er onze missie van gemaakt het vlees te selecteren waar jij dol op bent. Goed, vers en gezond vlees. Je hebt bij ons de keuze uit verschillende vleespakketten, groot of klein, gevuld met kip, varken of rund. Daarnaast is het ook mogelijk om een combinatie van deze soorten vlees te bestellen. Het boerderij vlees van KUIB is van goede komaf, namelijk van biologische boerderijen. Dat betekent dat de gezondheid, het welzijn en het natuurlijk gedrag van dieren prioriteit hebben en er geen gebruik wordt gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest en GMO's. Met dit in gedachte, smaakt ons vlees nog lekkerder en ontvang jij het best mogelijke vlees van de biologische slager!

Populaire recepten