Biologisch vlees

Geschreven door Caroline / op 25 juli 2023

Biologisch vlees: Dat is kiezen voor een beter leven voor boeren en dieren, voor de planeet én voor jezelf. Steeds meer Nederlanders schakelen dan ook bewust over op biologisch vlees. Maar wat is biologisch vlees nou eigenlijk? Hoe kan je 100% zeker zijn dat je biovlees koopt? Waar kan je biologisch vlees kopen? En vooral: hoe zorgt jouw keuze voor biovlees dat iedereen in de keten zich kiplekker voelt? Dat en nog veel meer lees je in dit blogartikel.

Wat is biologisch vlees?

Bij biologisch vlees zijn dierenwelzijn en biodiversiteit belangrijke speerpunten. Biologische dieren hebben heel veel ruimte, zowel binnen als buiten. Hierdoor hebben ze altijd bewegingsvrijheid. De dieren kunnen gaan en staan waar ze willen, waardoor ze in staat zijn hun natuurlijke gedrag te vertonen. In de biowetgeving staan strenge eisen over hoeveel ruimte de dieren moeten hebben. Verder krijgt het vee grotendeels biologisch voer (vrij van GMO's, groeihormonen en chemische ingrediënten) en zo weinig mogelijk medische ingrepen. Ander belangrijke kenmerken zijn het behouden en opbouwen van een gezonde bodem en het bevordering van de biodiversiteit. 

Daarom is biologisch vlees duurder

Dieren in de biologische veeteelt leven doorgaans een stuk langer. Dit betekent dat ze veel meer voer krijgen tijdens hun leven. Het voer van de dieren zelf is ook biologisch en dus duurder dan regulier voer. Doordat de dieren veel meer ruimte hebben, kost de landbouwgrond en de stalruimte meer geld per dier. Bovendien ontvangen bioboeren een eerlijke prijs voor hun vlees. Om deze redenen is biovlees vaak wat duurder. Maar daar krijg je heel wat voor terug! Biologisch vlees is vrij van preventieve geneesmiddelen, antibiotica en groeihormonen. Bovendien bevordert de bewegingsvrijheid van de dieren de vleesstructuur. Zo kan jij 100% zorgeloos genieten van het allerlekkerste vlees!  

Zo herken je biologisch vlees

Biologisch vlees herken je aan het Europees biologisch keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat een biologisch product voldoet aan de strenge normen van de Europese biologische wetgeving. Zonder het EU-biolabel, mogen producenten, verwerkers of verkopers de termen “bio” of “biologisch” niet op de verpakking vermelden. Termen zoals ‘diervriendelijk’, ‘natuurlijk’, ‘ecologisch’, daarentegen, zijn niet wettelijk bepaald. Ze bieden je dus geen uitsluitsel over bijvoorbeeld het welzijn van dieren.

Wie controleert biologisch vlees?

Bedrijven die bioproducten produceren, verwerken of verkopen worden minstens een keer per jaar gecontroleerd door een onafhankelijke controle-instantie. In Nederland is dit Stichting Skal Biocontrole. Dit zelfstandig controle-orgaan is voor deze rol aangewezen door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Als Skal bij hun jaarlijkse controlebezoek vaststelt dat een bedrijf de EU-normen niet naleeft, dan kan het biocertificaat (tijdelijk) worden ingetrokken. Sowieso mogen producten die niet voldoen aan de wetgeving, niet verkocht worden als biologisch. Bij veeteeltbedrijven controleert Skal o.a. op bewegingsruimte, uitloop en daglicht. Daarnaast kijken biocontroleurs in de bedrijfsboekhouding na of aangekocht veevoer overeenstemt met de EU-biowetgeving.   

Dit betekenen andere labels op vleesverpakkingen

Naast het EU-biolabel, kan je op vleesverpakkingen heel wat andere labels tegenkomen. Zo vind je in Nederland en Vlaanderen op biologisch vlees soms ook het Demeter keurmerk. Dit keurmerk, opgericht in 1928, staat voor biodynamische landbouw. Biodynamische landbouw stelt, bovenop de Europese bionormen, extra eisen qua dierenwelzijn en ecologische impact. Ook het EKO-keurmerk op bioproducten geeft aan dat producenten nog een stapje verder gaan qua duurzaamheid en diervriendelijkheid dan de EU-bionormen. In supermarkten dragen heel wat vlees- of vleeshoudende producten het Beter Leven keurmerk (met één tot drie sterren). Dit label vertelt je meer over het de leefomstandigheden van de dieren, maar geeft geen informatie over de milieu-impact. Biologisch vlees heeft altijd drie sterren op het Beter Leven keurmerk, maar drie sterren Beter Leven is niet per definitie biologisch. 

Meer weten over labels op vleesproducten? Lees het hier

Is vlees bij de slager biologisch?

Vlees bij een traditionele slager is meestal niet biologisch. Net als supermarkten, hebben slagers soms wel een aantal biologische producten in hun assortiment (te herkennen aan het EU-biolabel). Dit is echter lang niet altijd het geval. Kwaliteitslagers hechten meestal wel belang aan de herkomst van hun vlees. Ze hebben vaak een nauwe band met hun leveranciers en inzicht in het welzijn van de dieren. Vraag je slager gerust naar achtergrondinformatie over zijn / haar producten. Natuurlijk kan je nooit 100% zeker zijn over de feitelijkheid van deze informatie. Vlees met biolabel geeft je die zekerheid wel. 

Waar kan je biologisch vlees kopen?

Je kan biologisch vlees kopen in de meeste supermarkten. Meestal is het wel een heel beperkt aanbod en zijn de schappen vaak leeg. Daarnaast bestaan er nog traditionele, kleinschalige biologische winkels. Als je in een grote stad woont kan je vast en zeker wel zo’n winkel vinden. Meestal is het aanbod biologisch vlees bij deze winkels ook redelijk beperkt. Verder zijn er nog enkele grotere biologische ketens die vlees verkopen. 

Recepten

Deze Aziatische biefstuk bowl is niet alleen lekker en gezond, maar is ook een lust voor het oog. En je kan er eindeloos mee variëren door steeds weer verschillende ingrediënten te gebruiken. Ben je op zoek naar makkelijk, snel én gezond? Probeer dan de filetlapjes met pastinaakpuree en spruitjes. Denk er altijd goed aan om het biologisch vlees een dag voordat je het wil gaan bereiden uit je diepvries haalt en in de koelkast langzaam laat ontdooien. Dit is de beste manier en zo blijft de kwaliteit van jouw biologisch vlees fantastisch. 

Bestel jouw box en geniet
van dit heerlijke recept

Onze boxen

  • Gemak

  • IJskoud in topconditie

  • Diepvriestransport

  • Geen bezorgkosten