Biologische slager online

Geschreven door Bart / op 30 augustus 2023

Een biologische slager, wat is dat en waar vind je die? Er is een grote kans dat jij jezelf – net als veel anderen – steeds bewuster bent van je vleesconsumptie. En dat is logisch. Mensen die kiezen voor biologisch vlees hebben onder andere dierenwelzijn en het stimuleren van biodiversiteit hoog in het vaandel staan. Door met steeds meer mensen een beetje minder vlees te eten kunnen we allemaal ons steentje bijdragen aan verduurzaming van de planeet. En laat het vlees dat we nog eten biologisch vlees zijn. Beter vlees. Vlees van goede komaf.

Wat is een biologische slager?

Een biologische slager biedt vleesproducten aan van dieren die zijn grootgebracht volgens de biologische landbouwprincipes. Bij biologische landbouw is dierenwelzijn zeer belangrijk. Daarnaast wordt de biodiversiteit gestimuleerd en wordt er geen gebruik gemaakt van chemische stoffen zoals pesticiden en groeihormonen.

biologische slager

Een biologische slager heeft het EU bio keurmerk. Dit keurmerk bevestigt dat de biologische slager voldoet aan de strenge eisen met betrekking tot onder andere dierenwelzijn.

Welke producten heeft een biologische slager?

Bij een biologische slager kan je over het algemeen dezelfde soorten vleesproducten kopen als bij een gewone slager. Denk hierbij aan verschillende soorten rundvlees, varkensvlees en kippenvlees. Vaak is er bij een biologische slager tijdens de zomermaanden ook barbecuevlees te koop. Sommigen hebben in het najaar zelfs biologische wildproducten. 

Hoe herken je een biologische slager?

Een biologische slager herken je aan het EU Bio keurmerk. Dit is de groene vlag met de witte sterren. Als een slager het EU Bio keurmerk niet heeft, dan mag het zichzelf geen biologische slager noemen. Als de biologische slager een website heeft, kan je daar checken of je het EU Bio logo ziet. Het EU Bio keurmerk houd onder andere het volgende in:

  • Gezondheid, welzijn en natuurlijk gedrag van dieren hebben prioriteit.
  • De dieren hebben veel ruimte, zowel binnen als buiten.

biologische slager

  • Geen preventief gebruik van geneesmiddelen en antibiotica.
  • Voeding van dieren is geheel vrij van GMO's, groeihormonen en chemische ingrediënten.
  • Doordat de dieren natuurlijk gedrag kunnen tonen, zijn ze een stuk actiever. Dit komt de ontwikkeling van de vleesstructuur ten goede.
  • De dieren hebben onbeperkt toegang tot voer en schoon drinkwater.
  • Binnen hebben de dieren voldoende schone en droge ligruimtes met strooisel van natuurlijk materiaal.
  • Transparantie en goede tracering. 

Zijn boerderijwinkels ook biologische slagers? 

Het korte antwoord: nee.

De meeste boerderijwinkels hebben vlees van eigen bodem. Er zijn ook boerderijwinkels die helemaal geen vlees verkopen, maar alleen groente, fruit en zuivel. Wanneer een boerderijwinkel wel vlees verkoopt is dit meestal geen biologisch vlees. Dit betekent overigens niet dat de dieren daar geen goed leven hebben gehad. Als je bij een boerderijwinkel bent, vraag gerust aan de eigenaar of je zelf even mag zien hoe de dieren leven. Daar staan ze vaak wel voor open. Ze verwerken het vlees op kleine schaal, maar je zal in een boerderijwinkel in de meeste gevallen geen biologisch keurmerk vinden. Dus een boerderijwinkel is geen biologische slager. 

Is een keurslager hetzelfde als een biologische slager?

Nee, een keurslager is niet hetzelfde als een biologische slager. Een keurslager is aangesloten bij de Vereniging van Keurslagers. In Nederland zijn er ruim 350 Keurslagers. Om lid te worden van deze vereniging moet een slager voldoen aan richtlijnen op onder andere hygiëne, kwaliteit, onderscheidend vermogen en voedselveiligheid. Er vinden regelmatig inspecties plaats of een Keurslager nog voldoet aan deze richtlijnen. Bij een Keurslager weet je niet hoe het gesteld is met betrekking tot een aantal andere zaken zoals dierenwelzijn en aandacht voor biodiversiteit en bodemkwaliteit. Bij een biologische slager heb je wél de zekerheid dat er op deze gebieden voldaan wordt aan de eisen die het EU Bio keurmerk stelt. Ook hier kan je zelf bij een Keurslager navragen hoe het met deze zaken gesteld is. 

Zit er een biologische slager bij mij in de buurt?

De beste tip hiervoor is: google. Zoek op ‘biologische slager.’ Of nog beter: zoek op ‘biologische slager’ in combinatie met je woonplaats. Dan zie je vanzelf of er een biologische slager bij je in de buurt zit. In Nederland zijn er niet zoveel biologische slagers. De kans is dus groot dat er bij jou geen biologische slager in de buurt zit. Wil jij toch genieten van biologisch vlees? Dan kan je lekker makkelijk online biologisch vlees bestellen bij Kuib. 

Bevroren bio vlees is knettervers

Vers is niet altijd vers. Als vlees (of groente of fruit) al een paar dagen in de vitrine of het supermarktschap ligt, is het niet echt vers meer. Bij ‘vers’ vlees is het afbraakproces van de celstructuur een continue proces. Het gaat ten koste van de kwaliteit van het vlees en de kwaliteit van macro- en micronutriënten. Dit heeft invloed op de smaak, de textuur en de voedingswaarden. 

Wanneer vlees direct na productie op een hele koude temperatuur wordt ingevroren, verloopt het bevriezingsproces supersnel. Op deze manier blijft de structuur van het vlees intact. Zo smaakt het minstens net zo lekker als een ‘vers’ stuk vlees. Wil je meer weten over waarom bevroren vlees knettervers is? Lees hier het blogartikel Bevroren vlees vs vers vlees.

Bevroren vlees ontdooien 

Het is belangrijk om jouw bevroren vlees op de juiste manier te ontdooien met het oog op voedselveiligheid, maar ook voor het behoud van de kwaliteit van het vlees. De beste manier om je vlees te ontdooien is door dit te doen in de koelkast. Haal het vlees een dag vooraf uit de diepvries en leg het op een bord in je koelkast. Op deze manier kan het vlees langzaam ontdooien op een hele veilige temperatuur.

Heb je weinig tijd of ben je vergeten om het vlees uit de diepvries te halen en in je koelkast te leggen? Dan is er nog een veilige manier om je vlees te ontdooien: in koud water. Vul een kom of kookpan met ijskoud water en leg daar het vlees (wat je in de verpakking laat zitten) in. De meeste producten van Kuib zijn dan in een half uur ontdooid.

Laat je vlees nooit op kamertemperatuur ontdooien. Bacteriën kunnen op deze manier de vrije hand krijgen en dat wil je niet! Ook raden wij af om je vlees te ontdooien in een magnetron. Lees hier alles over hoe je veilig jouw bevroren vlees ontdooien kan.

Bestel jouw box en geniet
van dit heerlijke recept

Onze boxen

  • Gemak

  • IJskoud in topconditie

  • Diepvriestransport

  • Geen bezorgkosten