Koop een koe

Geschreven door Bart / op 22 augustus 2023

Laatste update 9 februari 2024

 

Het beste rundvlees is biologisch rundvlees. Een biologische koe kan zijn natuurlijke gedrag vertonen. Een goed leven met veel vrijheid waardoor de dieren een stuk actiever zijn. Dit komt de ontwikkeling van de vleesstructuur ten goede. Zelf krijgen de koeien ook biologisch voer. Geheel vrij van chemische ingrediƫnten en groeihormonen.

Wat is Koop een Koe? 

Wanneer het om vlees eten gaat, is er een groeiende vraag naar transparantie, duurzaamheid en ethische consumptie. Koop en Koe is een concept waarbij eerst alle delen van een koe worden verkocht en het dier daarna pas wordt geslacht. Dit is een principe dat door sommige boeren wordt toegepast. Zij verkopen zelf hun vlees direct aan de eindconsument. 

Herkomst van koeien

Als je een deel van een koe koopt, wil je natuurlijk graag weten waar deze vandaan komt. Deze boer werkt momenteel toe naar iets dat bosboeren heet. De koeien kunnen dan rondlopen in natuurlijke bebossing. Daarmee kunnen positieve ecologische effecten worden bereikt zoals minder uitstoot van stikstof en een vruchtbaardere grond. Biodiversiteit is belangrijk, samen met dierenwelzijn 

koop een koe

Bevroren vlees van de koe

Als je bevroren vlees van de koe koopt dan wordt het vlees direct na de productie ingevroren, op een hele koude temperatuur. Dit proces heet shockvriezen. Hierdoor bevriest het vlees in een hele korte tijd, waardoor de kwaliteit van het vlees van de koe optimaal behouden blijft. Voedingswaarden blijven bewaard en de vleesstructuur blijft maximaal intact. Hierdoor is bevroren vlees supervers. Veel verser dan wanneer je vlees koopt dat niet bevroren is, maar al wel een paar dagen in de vitrine ligt. Als je meer wil weten over waarom bevroren vlees kopen een uitstekende keuze is, lees dan het blogartikel Bevroren vlees vs vers vlees.

Ontdooien van het vlees van de koe

Net zoals het belangrijk is dat het invriezen op de juiste manier gebeurt, is het ook belangrijk dat jij de stukken vlees van de koe die je koopt thuis op de juiste manier ontdooit. Zo is het belangrijk dat je jouw vlees nooit op kamertemperatuur laat ontdooien. Wanneer je dat doet hebben bacteriƫn vrij spel en komt de voedselveiligheid in het geding. Dit wil je te allen tijde voorkomen. De beste en meest veilige manier om vlees van de koe te ontdooien is door dit in de koelkast te doen. Haal het vlees een dag voordat je het wil bereiden uit de diepvries en leg het in je koelkast. Al het vlees van Kuib is in de koelkast ruim binnen 24 uur ontdooid. Een andere optie is om je vlees te ontdooien in koud water. Laat het vlees wel altijd in de verpakking zitten. Water geleidt warmte veel sneller dan lucht, dus het ontdooien gaat een stuk sneller. En omdat het in koud water gebeurt is het ook een hele veilige methode om het vlees van de koe dat je hebt gekocht te ontdooien.

Let wel op, als je ooit hele grote stukken vlees moet ontdooien. Dit duurt een stuk langer, dus houd daar dan rekening mee.  

Recepten met rundvlees

Heb je vlees van een koe gekocht en ben je op zoek naar lekkere recepten? Bekijk hier onze recepten:

Heb jij een goed idee voor een nieuw KUIB-recept? Stuur een mail naar bart@kuib.nl en wie weet staat jouw recept binnenkort op onze website!

Bestel jouw box en geniet
van dit heerlijke recept

Onze boxen

  • Gemak

  • IJskoud in topconditie

  • Diepvriestransport

  • Geen bezorgkosten