Bevroren vlees vs vers vlees
- U bevindt zich hier:
- Home
- Blog
- Bevroren vlees vs vers vlees
Vraag jij jezelf ooit af hoe vers ‘vers’ echt is? Hoe lang dat biefstukje al in de vitrine ligt. Of waarom die ‘verse’ broccoli in het schap al een beetje geel begint te worden? Tenzij je zelf naar de boerderijwinkel gaat, legt ‘vers’ eten vaak eerst een lange reis af voordat het op je bord ligt. Daarom is vers niet per definitie beter, gezonder, voedzamer óf lekkerder.
Van samengedrukte sneeuw tot geïsoleerde ijskelders. De Romeinen en de Oude Chinezen vroren hun voedsel millennia geleden al in. Waarschijnlijk was in die tijd het lang houdbaar houden de enige reden. Maar anno heden is het wetenschappelijk bewezen dat bevroren voedsel – mits het invriezen, bewaren en ontdooien op de juiste manier gebeurt – op zijn minst net zo goed is als vers voedsel.
Hoe ouder vers voedsel wordt, hoe meer het aan voedingswaarden verliest. Door vlak na productie het vlees (of groente of fruit) op een hele koude temperatuur in te vriezen, wordt er op een fysiologische pauzeknop gedrukt. De tijd wordt als het ware stilgezet. En dat is goed. Voor de traditionele vleesliefhebber is het waarschijnlijk vloeken in de kerk, maar: vlees uit de vriezer is hartstikke vers!
Vlees uit je vriezer is super vers
Bij ‘vers’ vlees is het afbraakproces van de celstructuur een continue proces. Het gaat ten koste van de kwaliteit van het vlees en de kwaliteit van macro- en micronutriënten. Dit heeft invloed op de smaak, de textuur en de voedingswaarden.
Ons vlees wordt vrijwel direct na productie ingevroren. Op een hele koude temperatuur, waardoor het bevriezingsproces supersnel verloopt. Op deze manier blijft de structuur van het vlees intact, de voedingswaarden optimaal bewaard en de vorming van ijskristallen beperkt. Zo smaakt het minstens net zo lekker als vlees dat niet is ingevroren geweest.
Het is belangrijk om aan te stippen dat het alleen om de eerste 24 uur gaat dat voedsel op een hele koude temperatuur moet worden ingevroren. Het gaat puur om het bevriezingsproces. Als de producten eenmaal diep zijn ingevroren is het vervolgens geen enkel probleem om het eten te bewaren in een consumentendiepvries van -18⁰C. Er treedt dan geen kwaliteitsverlies op.
Is bevroren vlees beter voor je lichaam?
De aanname en perceptie dat vers voedsel per definitie gezonder en lekkerder is, is niet juist. Er zijn verschillende onderzoeken die zeggen dat bevroren zelfs beter is dan vers. Uit andere onderzoeken blijkt dat er niet echt een verschil is. Dit met de opmerking dat vers dan wel echt vers moet zijn. Een vers stuk vlees dat je bij de slager hebt gehaald, maar al drie dagen in je koelkast ligt, is qua smaak en voedingswaarden inferieur aan bevroren vlees dat je direct na ontdooiing zelf bereidt.
Zelf vers vlees invriezen is niet de juiste manier
Koop jij vers vlees bij de slager of in de supermarkt en vries je het vervolgens zelf in? Niet doen! Een consumentendiepvries staat meestal op -18⁰C. Dit is een prima temperatuur om je bevroren vlees in te bewaren. Deze temperatuur is echter te warm om vers vlees mee in te vriezen en dezelfde kwaliteit te behouden.
Invriezen bij een te warme temperatuur vergroot de kans op de vorming van ijskristallen en zorgt ervoor dat de voedingsstoffen niet optimaal worden bewaard. Hoe langer het invriezen duurt, hoe groter de ijskristallen. Grotere ijskristallen gaan makkelijker in elkaar op. Dit kan de celstructuur van het vlees aantasten. Onder andere vermindert dit het vermogen van het vlees om het aanwezige water vast te houden. Wat als gevolg heeft dat er tijdens het ontdooien meer vochtverlies is. Dit resulteert er weer in dat het vlees minder mals is. Dat willen we niet!
Het gemak van biologisch vlees in je vriezer
Reserveer een diepvrieslade, zodat je altijd kwaliteitsvlees bij de hand hebt. Nooit meer de teleurstelling van een beperkt en vaak (bijna) leeg supermarktschap biologisch vlees.
Heb je alle tijd van de wereld en plan je je maaltijden vooruit? Haal je vlees een dag voordat je het gaat bereiden uit de diepvries en leg het in de koelkast. Heb je haast of ben je vergeten om het vlees op tijd uit de diepvries te halen? Ontdooi je vlees in ijskoud water voor een snel en veilig resultaat. Lees hier alles over veilig vlees ontdooien.
Diepvrieseten gaat voedselverspilling tegen
Uit onderzoek blijkt dat er 47% minder voedselverspilling is bij bevroren eten in vergelijking met vers eten. Het spaart dus geld uit en is beter voor het milieu. Bevroren voedsel lijkt de enorme voedselverspilling voor een deel op te kunnen lossen. Er wordt door huishoudens veel vers voedsel weggegooid, iets wat we allemaal tegen willen gaan, toch?
Conclusie
‘Vers’ wordt vaak geïnterpreteerd als ‘niet bevroren.’ Of voedsel wel of niet bevroren is, heeft niks te maken met hoe vers een product daadwerkelijk is. Ik vind het belangrijk om op te merken dat ik niet laatdunkend wil zijn over vers voedsel en dat we dat links moeten laten liggen. Ik eet zelf ook vers voedsel. Alhoewel mijn diepvries wel steeds voller komt te liggen met stukjes vlees, vis, bosbessen, frambozen en broccoli. Naast het enorme gemak is het ook een stuk bewustwording dat mijn kijk op bevroren voedsel heeft veranderd. Net zoals bewustwording over milieu-impact en dierenwelzijn al veel langer geleden heeft bijgedragen aan het feit dat ik minder vlees ben gaan eten.
Behalve als je zelf in je eigen tuin je appels plukt, prei steekt of een koe hebt rondlopen – is fruit, groente of vlees uit de vriezer een uitstekende keus!