Culinaire creativiteit met kipdijfilet

Geschreven door Bart / op 31 augustus 2023

Hate it or love it: kipdijfilet.

Geliefd door velen, maar er blijft een flinke groep die de kipdijfilet minachtend links laat liggen. Terecht? Dat is een kwestie van smaak. En daarbij komt de welbekende, maar o zo terechte dooddoener om de hoek kijken: over smaak valt niet te twisten Sommige mensen vinden kipdijfilet te vet. En er zijn genoeg mensen - waaronder ikzelf - die niet van veel vet houden. Het glibberige oog van de ribeye eet ik niet op. Fantastisch vlees, maar vetrandjes zijn aan mij niet besteed. Wegsnijden dus. Verder zijn er mensen die wel van vet houden, maar het liever niet eten vanwege gezondheidsoverwegingen. Legitiem. Vet(ter) of niet, feit blijft dat kipdijfilet een veelzijdig stuk gevogelte is. Waar je eindeloos mee kan variëren en je jouw culinaire creativiteit naar ongekende hoogte kan stuwen.

Wat is kipdijfilet?

Kipdijfilet komt van het bovenste gedeelte van de kippenbout. Het onderste gedeelte van de kippenbout is de biologische drumstick. Tijdens het leven van de kip heeft de dijfilet veel beweging gehad. Het is donkerder van kleur, steviger van structuur en bevat meer pezen dan bijvoorbeeld de hele magere kipfilet. Dit donkere vlees bevat ook meer vet. En als je het op de juiste manier bereidt, dan belandt er een heerlijk mals en enorm smaakvol stukje vlees op je bord.

Kipdijfilet komt in drie verschillende varianten. Zo kan je kiezen tussen met vel of zonder vel. Ook is er kipdijfilet zonder bot en met bot. Als er nog bot in zit, dan heet het kip karbonade. Genoeg keus dus. Probeer alles een keer uit, zodat je weet welke variant jouw favoriet is.

kipdijfilet

Voedingswaarden kipdijfilet

Kipdijfilet zonder vel bevat onder andere de volgende voedingswaarden per 100 gr:

  • 137 kcal
  • 6.3 g vet (waarvan 1.8 g verzadigd vet)
  • 20 g eiwit
  • 20 mcg selenium
  • 223 mg kalium
  • 1.7 mg zink
  • 0.4 mcg vitamine B12
  • 0.9 gr ijzer

Wanneer je kipdijfilet met vel eet, dan zijn de calorieën en vetwaarden een klein beetje hoger. Alle kip – dus ook kipdijfilet – bevat alle 9 essentiële aminozuren die ons lichaam nodig heeft. Dit is onder andere belangrijk voor een goede stofwisseling.

Is kipdijfilet gezond? 

Wanneer je kijkt naar gezonde recepten of diëten, dan is de magere kipfilet een absolute lieveling. Maar hoe zit het met de kipdijfilet. Waarom komen we dit stukje vlees een stuk minder tegen als het om gezond eten gaat, en nog belangrijker: is dat terecht? Het waarom kan je waarschijnlijk al wel raden: omdat het wat vetter vlees is. Maar betekent dit ook meteen dat het slecht voor je is? Het antwoord is: nee.

Kipdijfilet zit bomvol gezonde vitaminen en mineralen. En ja, het is wat vetter dan de kipfilet, maar het valt ruim binnen richtlijnen voor dagelijkse vetinname. Het past dus prima in een gezond voedingspatroon! En het is ook nog eens beter voor je portemonnee, want het is een goedkoper stukje vlees dan kipfilet of bijvoorbeeld vis. Combineer met groenten voor een echt gezonde maaltijd.

Het bereiden van kipdijfilet

Als je streeft naar een gezond eetpatroon en op je gewicht let, besteed dan ook aandacht aan de manier waarop je jouw kip bereidt. Probeer boter te vermijden. Gebruik in plaats daarvan bijvoorbeeld een beetje avocado-olie, koolzaadolie of sesamolie.

Je kan kipdijfilet bakken, grillen, slowcooken, roerbakken of stoven. Het mooie aan kipdijfilet is, dat het een erg vergevingsgezind stukje gevogelte is. Je kan het niet snel verpesten. Bij kipfilet komt het erg nauw hoe lang je het bakt of grilt. Anders wordt het al snel droog en taai. Dit gebeurt bij kipdijfilet niet zo snel. Zeker als het bot er nog inzit. Er komt dan veel collageen vrij wat wordt omgezet in gelatine. Hierdoor blijft jouw kipdijfilet lekker sappig en mals, ook als je het net iets te lang hebt gebakken.

Wanneer je kipdijfilet grilt in de oven, doe dit dan voor 30 minuten op 200 C. Draai de dijlapjes halverwege even om. Je kan er ook voor kiezen om ze eerst even in de pan te bakken, twee minuten per kant op hoog vuur. Dan kan je ze 10 minuten korter in de oven leggen. Als je de kipdijfilet in de pan bereidt, bak ze eerst 2 minuten per kant op hoog vuur. Vervolgens nog ongeveer 15 minuten op medium vuur. Laat de kipdijfilet na bereiding nog altijd 5 minuten nagaren op een bord, afgedekt met aluminiumfolie. Gebruik je een vleesthermometer, houd bij de kipdijfilet dan een kerntemperatuur aan van +/- 75 C. Let er bij het gebruik van een vleesthermometer op dat je de temperatuur meet daar waar het vlees het dikste is.

Hoe bewaren?

Heb je verse kipdijfilet gekocht in de supermarkt of bij de slager? Dan kan je ze in de koelkast nog een aantal dagen bewaren. Kijk altijd goed naar de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat. Dit is bij kip extra belangrijk, omdat het heel bederfelijk is.

Koop je bevroren biologische kipdijfilet? Deze is vlak na productie op een hele koude temperatuur ingevroren, waardoor alle voedingsstoffen optimaal bewaard blijven en de structuur van het vlees in een goede staat blijft. Dit garandeert tevens een heel lange houdbaarheid van wel anderhalf jaar.

Heb je jouw kip bereid, maar is niet alles op? In de koelkast kan je het nog een dag bewaren, zodat je het de volgende avond kan opeten. Je kan de bereide kip ook invriezen. Neem een ziplock vrieszakje. Als je alle lucht uit de vrieszak verwijderd voor het invriezen, kan je de kipdijfilet nog een maand of 6 bewaren in je diepvries.

De veelzijdigheid van kipdijfilet

Kipdijfilet wordt gebruikt in talloze wereldkeukens. Zo is het heel populair in de Indiase keuken. In het Midden-Oosten kom je kip en kipdijfilet vaak tegen als streetfood. Maar ook in Zuid-Amerika en Europa wordt het gebruikt in talloze gerechten.

Er zijn zoveel verschillende manieren om je kip te marineren. Daarnaast kan je bijna geen ingrediënten bedenken waarmee je het niet kan combineren. En dan heb je nog al die verschillende manieren waarop je je kip kan bereiden.

Recepten met kipdijfilet

Bekijk hier ons originele KUIB recept: Gegrilde kipdijlapjes met witte bonen in tomatensaus. Heb je al ooit zelf witte bonen in tomatensaus gemaakt? Zó veel beter dan die uit een potje van de supermarkt. En helemaal niet moeilijk. Doe er schijfjes courgette bij voor nog wat extra groenten.

Ben je fan van de Indiase keuken? Probeer dan eens Dahi Murgh. Deze yoghurtkip curry vindt zijn oorsprong in het noorden van India. Serveer samen met flatbread of rijst. Makkelijk en snel te bereiden, dus prima voor een doordeweekse maaltijd als je wat minder tijd hebt.

Een andere klassieker, ditmaal uit de Engelse keuken: kip tikka masala. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat het een Indiaas gerecht is. Er wordt nog steeds gedebatteerd over de oorsprong, maar het staat vast dat het wel is geïnspireerd door de Indiase keuken.

Jujeh Kebab uit Iran. Snijd de kipdijfilet in blokjes en rijg aan spiesjes om te grillen. Serveer met gegrilde tomaten, ui en saffraan rijst of lavash brood. Safraan is een traditioneel Iraans specerij dat je veel terugziet in Iraanse gerechten. Het heeft een specifieke smaak waar je van moet houden. Zeker het proberen waard!

Eén van mijn favoriete keukens is toch wel de Libanese keuken. Dus deze mag niet ontbreken. Marineer je kipdijfilet met de volgende kruiden:

  • Komijn
  • Kaneel
  • Piment
  • Koriander
  • Nootmuskaat
  • Kardemom
  • Olijfolie

Misschien dat je niet al deze kruiden in je keukenkastje hebt staan, maar ik kan het van harte aanraden om ze toe te voegen aan je assortiment. Zeker als je van afwisseling houdt. Laat de marinade minimaal een paar uur intrekken voordat je de kipdijfilet gaat bereiden. Snijd wat rode ui en citroen in schijfjes en leg alles op een bakplaat om in de oven te grillen. Serveer bijvoorbeeld met eigengemaakte baba ganoush of hummus en maak een lekkere Libanese salade. Je kan er ook voor kiezen om te serveren met pita brood.

Nog een paar suggesties:

Waar kan je kipdijfilet kopen

Kipdijfilet kan je overal kopen. In de supermarkt vind je meestal alleen die zonder vel en zonder bot. Als je graag met vel en of bot wil proberen, kan je meestal wel terecht bij je slager in de buurt. Bij sommige boerderijwinkels hebben ze ook kipdijfilet.

De goedkoopste optie is met bot en met vel. De duurste kipdijfilet is die zonder bot en zonder vel. In vergelijking met kipfilet is de duurste kipdijfilet nog altijd wel goedkoper.

In de supermarkten vind je meestal scharrelkip (Beter Leven 1 ster), maar soms hebben ze ook biologische kipdijfilet. Scharrelkip klinkt overigens heel mooi, maar dat is het niet. Beter Leven 1 ster houdt totaal geen rekening met dierenwelzijn en stelt niet veel voor. Dus als jij niet alleen bewuste keuzes wil maken voor je lichaam, maar ook voor dierenwelzijn, dan kies je voor biologisch.

Bestel jouw box en geniet
van dit heerlijke recept

Onze boxen

  • Gemak

  • IJskoud in topconditie

  • Diepvriestransport

  • Geen bezorgkosten