Biologische kipdijfilet

De biologische kipdijfilet is net zo veelzijdig als de kipfilet. De kleur is iets donkerder en de smaaksensatie nóg beter! Het staat bekend om zijn sappigheid en rijke smaak in vergelijking met kipfilet, omdat het een iets hoger vetgehalte heeft. Dit maakt het vaak malser en smaakvoller, vooral bij langzame bereidingsmethoden zoals stoven, bakken of grillen. Gesneden uit de dij. Maar dat is logisch.

Herkomst biologische kipdijfilet

Biologische kipdijfilet wordt geproduceerd volgens biologische normen en richtlijnen. Dit betekent dat de kippen worden grootgebracht zonder het gebruik van synthetische chemicaliën zoals pesticiden, antibiotica of groeihormonen. Ze worden gevoed met biologisch voer dat vrij is van genetisch gemodificeerde organismen (GMO's).

Duurzaamheid en dierenwelzijn

Biologische kipdijfilet komt van kippen die onder betere omstandigheden worden gehouden dan conventionele kippen. Deze kippen hebben veel meer ruimte om te bewegen, toegang tot buitenruimtes en worden behandeld met meer respect. Dit draagt bij aan een betere levenskwaliteit van de dieren en bevordert duurzame landbouwpraktijken. Omdat de kippen weinig tot geen stress ervaren vanwege de goede leefomstandigheden smaakt biologische kipdijfilet nóg beter in vergelijking met kiloknallers.

Voedingswaarden biologische kipdijfilet

Biologische kipdijfilet is een goede bron van eiwitten, vitaminen en mineralen zoals ijzer, zink en B-vitaminen. Het bevat over het algemeen minder vet dan kippendijen met vel, maar wel wat meer vet dan bijvoorbeeld kipfilet. De vetten zijn wel gezonde vetten, vooral als het afkomstig is van biologisch gehouden kippen die vrij rondlopen en een meer natuurlijk dieet hebben.

biologische kipdijfilet

Biologische kipdijfilet bereiden

Er zijn verschillende manieren om biologische kipdijfilet te bereiden, afhankelijk van je voorkeur en het gewenste gerecht. Hier zijn een paar populaire bereidingswijzen:

Grillen

Marineer de biologische kipdijfilets eerst in je favoriete marinade voor extra smaak. Verwarm de grill voor op middelhoog vuur en gril de biologische kipdijfilets gedurende ongeveer 6-8 minuten aan elke kant, of totdat ze gaar zijn en mooie grillstrepen hebben.

Bakken in de oven

Verwarm de oven voor op 200°C. Marineer de biologische kipdijfilets en leg ze op een ingevette bakplaat of in een ovenschaal. Bak ze ongeveer 20-25 minuten, afhankelijk van de dikte van het vlees. Zorg ervoor dat de interne temperatuur van de kip minstens 75°C bereikt.

Stoven

Snijd de biologische kipdijfilets in blokjes en marineer ze indien gewenst. Verhit wat olie in een pan op middelhoog vuur en bak de kipdijfilets aan alle kanten goudbruin. Voeg vervolgens wat vloeistof toe, zoals bouillon, wijn of een saus. Laat de kip zachtjes sudderen op laag vuur tot ze gaar en mals zijn, ongeveer 25-30 minuten.

Roerbakken

Snijd de biologische kipdijfilets in dunne reepjes en marineer ze indien gewenst. Verhit wat olie in een wok of grote koekenpan op hoog vuur. Bak de kipdijfilets snel aan alle kanten tot ze gaar zijn, dit duurt meestal maar 5-7 minuten. Voeg groenten en saus toe naar smaak voor een snelle en smakelijke roerbakmaaltijd.

Pocheren

Breng een pan met water of bouillon aan de kook. Voeg kruiden en specerijen toe naar smaak. Voeg de biologische kipdijfilets toe aan het kokende vocht, zet het vuur laag en laat de kip zachtjes pocheren tot ze gaar is, ongeveer 15 minuten.

Ongeacht de bereidingsmethode is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de biologische kipdijfilets volledig gaar zijn voordat je ze serveert. Controleer de interne temperatuur met een vleesthermometer om er zeker van te zijn dat deze minstens 75°C is om voedselveiligheid te waarborgen.

Biologische kipdijfilet kopen

Biologische kipdijfilet kan je kopen bij onder andere Ekoplaza, of bij een biologische slager.

Recept biologische kipdijfilet

Maak zelf witte bonen in tomatensaus. Veel lekkerder dan uit een pot! Voeg kipdijfilet toe en je hebt een heerlijke avondmaaltijd. Bekijk hier het recept voor gegrilde kipdijlapjes met witte bonen in tomatensaus.