Chimichurri recept: Argentijnse steak klassieker

Geschreven door Bart / op 17 augustus, 2022

Laatste update: 9 februari 2024

 

Om je vingers bij af te likken. Simpel, snel en onwaarschijnlijk lekker. Het chimichurri recept is makkelijker dan je denkt. Deze Argentijnse klassieker heeft de veelzijdigheid van een kameleon. Niet alleen vanwege de verschillende kleuren (groen of rood) (we gaan vandaag voor groen), maar juist ook om de vele toepassingen: dit chimichurri recept is heerlijk bij een biologische ribeye of entrecote. Bij gegrilde garnalen of vis van de barbecue. Ga je rundvlees of kip bakken? Je kan het ook gebruiken om te marineren. Of zelfs als dip bij een fancy tosti. Trancheer een picanha op een houten plank en lepelen maar. Gegrilde groenten? Jazeker!

Er doen een paar verhalen de ronde over de ontstaansgeschiedenis van deze groene, lichtzurige en ietwat pittige saus. 

Oorsprong van het originele chimichurri recept

The tale of a mean green sauce

Chimichurri: 'Een makkelijk mengsel van alles' óf de Ierse onafhankelijkheidsstrijder Jimmy McCurry? Het eerste is in het Baskisch 'tximitxurri.' In de wandelgangen werd dit verbasterd tot chimichurri. Of toch niet?  

De legende – en dat wat wij bij KUIB voor waar aannemen – gaat, dat ene Ierse Jimmy McCurry aan het vechten was in en voor Argentinië om onafhankelijkheid van Spanje te bewerkstelligen. Ergens in de 19de eeuw. Op een dag vroeg een generaal aan Jimmy: "Hé Chimi, we zijn het helemaal beu om elke dag diezelfde Argentijnse dingen te eten. Kan jij voor de afwisseling een keer wat Iers voor ons maken?" 

Zonder iets te zeggen verdween Jimmy in een nabij gelegen tent waar links en rechts wat keukengerei, kruiden en specerijen lagen. Tien minuten later kwam hij terug met zijn eigen variant op een familieklassieker. Steaks werden besprenkeld met de saus van Jimmy McCurry. Iedereen was razend enthousiast! 

Nadat Argentinië was bevrijd en de bevolking niet meer onder het juk van de Spanjaarden leefde, nam Jimmy's saus een vogelvlucht. In de gemiddelde Argentijnse huiskamer – waar Engels een exotische taal was – ging al snel rond dat ene 'Chimi Churri' de uitvinder was van deze overheerlijke steaksaus.  

Ondanks dat de vechterskwaliteiten van Jimmy nogal ter discussie stonden, waren de Argentijnen blij met zijn aanwezigheid, getuige de volgende uitspraak: 

"As the Argentine Revolutionaries quickly found out, this Irishman wasn't much of a shot but he sure made a mean green sauce." 

En zo maak jij je eigen mean green sauce...

Of je nu kiest voor vleesgerechten of iets anders, met de hoeveelheid ingrediënten kan je een beetje spelen. Meer of minder van dit of dat, het is helemaal aan jou! Begin met weinig en voeg steeds wat meer toe om tot jouw gewenste smaak te komen. Ingrediënten toevoegen kan altijd, maar als er teveel inzit kan je het er niet meer uithalen. Chimichurri is niet vergevingsgezind, maar als je het bereiden van het recept op deze manier aanpakt kan het niet misgaan.

Zelf hou ik van lekker veel olijfolie, zodat de rest van de ingrediënten een beetje ondergedompeld zijn. Als je liever één geheel hebt, doe je er wat minder olijfolie in. Begin met ongeveer 80ml olijfolie. Kies je ervoor om meer olijfolie te gebruiken als je jouw chimichurri recept aan het maken bent? Dan is mijn tip om ook wat extra rode wijn azijn toe te voegen. De rode wijn azijn kan je eventueel ook vervangen voor citroensap. Wel echte citroen kopen en zelf persen, hè. Niet zo’n knijpflesje.

Ingrediënten chimichurri recept

 • 2 el platte peterselie, fijngesneden 
 • 2 el verse oregano, fijngesneden  
 • 3 tenen knoflook, geperst 
 • 80ml extra vierge olijfolie
 • 2 el rode wijn azijn 
 • 1 tl rode pepervlokken
 • Snufje grof zeezout en zwarte peper 

chimichurri recept

De rode pepervlokken zijn optioneel. Als je niet van pittig houdt kan je deze weglaten. Ik vind dat het wel voor een fijne kick zorgt.

Benodigdheden chimichurri recept

 • Vijzel 
 • Snijplank
 • Keukenmes

chimichurri recept

Het chimichurri recept bestaat niet alleen uit de ingrediënten, maar ook de wijze waarop je de ingrediënten bij elkaar brengt. Dat doen we met een vijzel. Dit chimichurri recept is een rustieke saus waarvan je alle ingrediënten wil zien. Het geheel moet lekker grof blijven. Neem je liever een keukenmachine? Nee! Niet doen. Geen keukenmachine. Dit is het traditionele chimichurri recept. Jimmy McCurry had ruim 200 jaar geleden ook geen elektrische hulpmiddelen om zijn toen nog onbekende creatie te draaien.

Chimichurri recept bereidingswijze

 1. Snijd de peterselie en oregano met een groot keukenmes kort. Pers de knoflooktenen. 
 2. Gebruik een vijzel om de peterselie, oregano en knoflook in te stampen, totdat alles goed is gemixt.
 3. Voeg de olijfolie, rode wijn azijn en chilivlokken of fijn gesneden rode peper toe aan de mix met een lepel. Voeg naar smaak een klein beetje peper en/of zout toe.
 4. That's it! Jouw overheerlijke, eigengemaakte Jimmy McCurry. 

Mocht niet alles opgaan – wat ik me niet kan voorstellen – dan kan je de saus prima een week of twee in de koelkast bewaren. Invriezen gaat trouwens ook heel goed. Maar als je altijd weer de beste smaak wil hebben, dan pak je dit chimichurri recept erbij en maak je elke keer een nieuwe batch!

Tip: Fingerfood for friends

Als ik je één tip mag geven voor de toekomst, fingerfood would be it. Als mijn vrienden bij me komen barbecueën, gebruiken we zoveel mogelijk onze handen en zo min mogelijk ons bestek. Ook tijdens een legendarische winter bbq. Het smaakt op de een of andere manier nóg lekkerder om je eten als haring naar binnen te laten glijden. Zo trancheer ik de ribeye in mooie plakjes die ze bij de staart kunnen pakken. Chimichurri maken, heerlijk. Een andere DIY: focaccia. Daar komt ook geen mes aan te pas. Brood breken en dippen in de hummus, knoflooksaus of olijfolie met peper en zout. Burgers? Handen. Groente- en vleesspies? Handen. Vooruit, voor de wokkelsalade gebruiken we een lepel, maar dat is het wel zo'n beetje. Dus de volgende keer dat jij je barbecue uit het vet haalt en je vrienden uitnodigt: dit chimichurri recept voor vlees, vis of groenten bereiden én fingerfood.  

Bestel jouw box en geniet
van dit heerlijke recept

Onze boxen

 • Gemak

 • IJskoud in topconditie

 • Diepvriestransport

 • Geen bezorgkosten