Kipfilet bakken - Tips & Tricks
- U bevindt zich hier:
- Home
- Blog
- Kipfilet bakken is een koud kunstje (of toch niet?)
Té droge kipfilet. We hebben er allemaal wel eens mee te maken gehad. Heb je het nog nooit zelf verpest? Dan toch vast en zeker iemand anders. Er is ongetwijfeld een schoonmoeder, vriend of familielid geweest die jou ooit een taaie, smakeloze kipfilet heeft voorgeschoteld die je het liefst uit het raam wilde gooien. Die zo droog was dat zelfs de Sahara op een moeras lijkt. Dus rijst de vraag: ligt het aan de kookkunsten van eerdergenoemden of is het daadwerkelijk moeilijk om een lekkere en malse kipfilet te bakken? Ik denk een beetje van beide. Als je de juiste instructies volgt én goede kwaliteit kip kookt, moet het namelijk voor iedereen binnen handbereik liggen om een mooie kipfilet te bereiden.
Kipfilet is gezond
Kipfilet is het meest magere stukje vlees van de kip. Het is afkomstig van de borst, die tijdens het slachten wordt gehalveerd. Van elke kip komen dus twee aparte kipfilets. Dit witte vlees dat boordevol proteïne zit, hoort thuis in een gezond en uitgebalanceerd voedingspatroon.
Dat kipfilet bakken een koud kunstje is, is misschien niet helemaal waar. Het is één van de minst vergevingsgezinde stukjes vlees. Kip(filet) heeft geen bindweefsel en vetcollageen (met uitzondering van kipdijfilet) zoals bijvoorbeeld rundvlees. Hierdoor luistert het heel nauw hoe lang je een kipfilet bakt.
Kipfilet kan je op veel verschillende manieren bereiden: in de pan, in de oven, pocheren of slowcooken. En je kan het gebruiken in eindeloos veel recepten. De aloude en gevleugelde reclameslogan “Kip, het meest veelzijdige stukje vlees: kip,” is dus zo waar als een koe.
Wat je niet moet doen, is kipfilet vooraf wassen.
Voedingswaarden kipfilet
Kipfilet is een uitstekende bron van onder andere vitamine B, vitamine D, calcium, zink en ijzer. Daarnaast bevat kipfilet – net als alle andere delen van de kip – alle 9 essentiële aminozuren die ons lichaam nodig heeft. Aminozuren zijn onder andere belangrijk voor een goede stofwisseling.
Kipfilet heeft onder andere de volgende voedingswaarden per 100gr. (bron: voedingscentrum)
- 164 kcal
- 3,6 g vet (waarvan 1 g verzadigd vet)
- 31 g eiwit
- 15 mg calcium
- 256 mg kalium
- 29 mg magnesium
- 0.3 mcg vitamine B12
- 1 mg ijzer
Moet kipfilet doorbakken zijn?
Ja. Dit is één van de redenen waarom je de baktijd van kipfilet goed moet plannen. Het is namelijk absoluut belangrijk om kipfilet goed te doorbakken. In tegenstelling tot rundvlees zitten er in kipfilet bacteriën (salmonella) die geëlimineerd moeten worden door de hoge temperatuur. Houd als minimale kerntemperatuur van de kipfilet ongeveer 72 ºC aan. Zeker niet lager dan 70 ºC. Je wil verder ook niet dat de kerntemperatuur té hoog is, omdat je dan dus met je droge, taaie kipfilet zit te kijken.
Dus je moet kipfilet wél doorbakken vanwege voedselveiligheid, maar niet té gaar laten worden vanwege op de loer liggende taaiheid. Het is een dun lijntje met niet zoveel marge. Er zijn wel een paar dingen die we kunnen doen om ervoor te zorgen dat het behalen van het gewenste resultaat makkelijker wordt:
- Laat de kipfilet eerst op kamertemperatuur komen. Haal ongeveer een half uur voordat je gaat bakken de kipfilet uit de koelkast. De beste manier om de kipfilet niet té gaar te laten worden, is door deze zo kort mogelijk te bakken. Als je met koude kipfilet uit de koelkast begint, moet je deze langer bakken dan een kipfilet die al op kamertemperatuur is.
- Zorg ervoor dat de pan gloeiend heet is voorverwarmd, voordat je de kip erin legt. Als je jouw kipfilet in een koude pan legt en dan het vuur pas aanzet, warmt de pan en dus je kip heel langzaam op.
Verschillende manieren om kipfilet te bakken
Kipfilet bakken in de pan
Wanneer je kipfilet bakt in de pan, schroeien we deze eerst aan beiden kanten dicht op hoge temperatuur. Zo zorgen we voor een mooie, krokante buitenkant. Daarna zet je het vuur op medium en draai je de kipfilet om de 2 minuten om voor een gelijke garing. Afhankelijk van hoe dik je kipfilet is, bak je na het dichtschroeien nog ongeveer 10 minuten.
TIP: voor wat extra smaak kan je tijdens het bakken van de kipfilet in de pan boter, takjes tijm en/of rozemarijn en geplette knoflook toevoegen.
Kipfilet bakken in de oven
Als je de kipfilet in de oven grilt, dan moet je hem wel eerst even in de pan dichtschroeien. Op hoog vuur tussen de 1 en 2 minuten per kant. Een beetje afhankelijk van hoe dik jouw kipfilet is. Na het dichtschroeien doe je de kipfilet in een ovenschaal. Giet het braadvocht over de kip mee in de ovenschaal en zet ongeveer 18 minuten in de oven op 190 ºC.
TIP: heb je gekozen om de eerste tip op te volgen? Giet ook de tijm/rozemarijn en knoflook mee in de ovenschaal.
Bekijk hier een heerlijk gerecht met kipfilet uit de oven: honing-mosterdkip met geroosterde groente.
Slowcooker
Ideaal wanneer je lekkere pulled chicken wil maken. Zorg wel dat je voldoende tijd hebt. Maak zelf seasoning en salsa om de kipfilet in te slowcooken.
Seasoning:
- 1 tl chilipoeder
- 1 tl gerookte paprika
- 1 tl komijn
- 1 tl uienpoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl gedroogde oregano
- 1 tl grof zeezout
- 1/2 tl grofgemalen zwarte peper
Salsa
- 5 gepelde tomaten
- 1 teen knoflook
- 1/2 ui
- 4 gr koriander
- 1/2 jalapeno
- Limoensap
- Snufje zout
Doe de kipfilet samen met de seasoning en de salsa in de slowcooker en laat 4 uur garen op de lage stand. Wanneer je minder tijd hebt kan je er ook voor kiezen om 2 uur te garen op de hoge stand. Als de kipfilet gaar is, pak je twee vorken om deze uit elkaar te trekken. Mix de pulled chicken vervolgens goed met de seasoning en de salsa en laat de sappen nog 15 minuten intrekken.
Bekijk deze pulled chicken met taco’s voor de volledige bereidingswijze. Dat is inclusief eigengemaakte guacamole en pico de gallo.
Pocheren
Als je kipfilet pocheert, is het resultaat een botermals stukje vlees. Het enige dat je niet hebt is een krokante rand. Heel de kipfilet heeft min of meer dezelfde kleur.
Als je jouw kipfilet nog nooit hebt gepocheerd is het zeker de moeite waard om eens een keer te proberen.
Dit heb je nodig voor 2 kipfilet van ongeveer 250 gr per stuk:
- 2 tenen knoflook, geplet
- 1 laurierblad
- 2 takjes tijm
- 1 sjalot
- 1 tl zout
Water, kippenbouillon of groentebouillon
Doe alle ingrediënten in een kookpan. Zorg dat de kip een paar centimeter onder water (of bouillon) staat. Verwarm het geheel op medium vuur, totdat het vocht langzaam kookt. Voor het meest malse resultaat is het belangrijk dat het opwarmen langzaam gebeurt. Laat vervolgens op laag vuur nog 12 tot 15 minuten garen. Als je een heel gezond dieet volgt, is dit de beste manier om je kipfilet te bereiden, omdat we geen gebruik maken van boter of olie, maar van water of bouillon.
Tips voor het bakken van kipfilet
Droogdeppen en op kamertemperatuur laten komen. Het resultaat? Knapperig van buiten, mals en sappig vanbinnen.
Bak de kipfilet niet te lang. Zoals gezegd is kipfilet erg mager, waardoor de malsheid snel verdwijnt wanneer je iets te lang bakt.
Gebruik verschillende kruiden en specerijen. Er is hier geen goed of fout. Gebruik jouw favoriete kruiden en specerijen of experimenteer met de door jou minder gebruikte poeders. Je kan de kip ook eerst inwrijven met een beetje olie, zodat het beter aan het vlees hecht. Lees hier alles over kip marineren.
Gebruik een vleesthermometer. Als je echt zeker wil zijn van je zaak, kan je een vleesthermometer gebruiken bij het bakken van je kipfilet. Houd een kerntemperatuur aan van 72 ºC.
Schroei de kipfilet eerst dicht op hoge temperatuur. Het zorgt voor een mooie, krokante laag en die geweldige goudbruine kleur. Ook de sappen worden door het dichtschroeien beter behouden, wat de malsheid ten goede komt.
Laat de kipfilet na het bakken rusten. Net als bij al het andere vlees dat je bereidt, wil je ook de kipfilet even laten rusten. Zo kan het vlees nog een klein beetje nagaren en blijven de heerlijke sappen behouden voor optimale smaak en malsheid. Wanneer je de kipfilet direct na het bakken snijdt, dan verliest het veel vocht en wordt de kip droog.
Kerntemperatuur. Hou er altijd rekening mee dat de kerntemperatuur tijdens het nagaren nog ongeveer 3 ºC stijgt. Dus gebruik je een vleesthermometer en ga je voor een kerntemperatuur van 72 ºC? Haal jouw kipfilet dan uit de pan of oven bij een kerntemperatuur van 69 ºC.
Check de kleur van het vocht. Ik geef toe, een vleesthermometer is niet altijd ideaal. Je moet namelijk een gat in het vlees maken, waardoor het sappen kan verliezen wat ten koste haat van de malsheid. Als je geen vleesthermometer gebruikt zoals ik, kan je aan iets anders zien of de kip gaar is. Namelijk de kleur van het vocht. Zie jij nog roze-achtig vocht? Dan is de kip nog niet gaar. Wanneer het vocht een heldere kleur heeft, dan is het goed.
Ga af op je gevoel. Ik werk zelden met bijvoorbeeld kookwekkers, timers of een vleesthermometer. Hoe vaker je kookt, hoe meer je op je gevoel kan vertrouwen. Zoals met alles geldt ook voor koken: oefening baart kunst. Maak hier gebruik van.