Zo maak jij zelf zoetzure rode ui en zoetzure komkommer
- U bevindt zich hier:
- Home
- Blog
- Zo maak jij zelf zoetzure rode ui en zoetzure komkommer

- U bevindt zich hier:
- Home
- Blog
- Zo maak jij zelf zoetzure rode ui en zoetzure komkommer
Deze potten staan vanaf nu altijd in je koelkast, gevuld en wel! Verfrissend. Geweldige smaken. Knapperig. Makkelijk en snel. Veelzijdig. Deze heerlijke zoetzure rode ui en zoetzure komkommer recepten geven talrijke gerechten een verrassende en kleurrijke twist. De smaak en textuur verandert op zo’n manier dat elk gerecht nóg beter wordt als je deze zoetzure rode ui of zoetzure komkommer toevoegt.
Bij de lunch of bij het avondeten, de mogelijkheden zijn eindeloos. Je kan de zoetzure rode ui of zoetzure komkommer op een sandwich doen of bij een avocado toast. Bij hamburgers. Of burrito’s, taco’s en nachos, zo’n beetje bij alles wat Mexicaans is. Door salades en tussen wraps. En bij talloze Aziatische gerechten, zoals deze zomerse stoofvlees rendang-style.
Zoetzure rode ui ingrediënten
- 2 rode uien
- 125ml water
- 125ml azijn
- 1 el suiker
- 6 zwarte peperkorrels
Zoetzure rode ui benodigdheden
- Weckpot
- Kleine kookpan
- Keukenmes of mandoline
- Snijplank
- Lepel
Zoetzure rode ui bereiden
- Snijd de rode uien in dunne ringen.
- Stop de uienringen in de weckpot.
- Doe het water, de azijn, de suiker en de peperkorrels in de kookpan.
- Verhit op medium hoog vuur en breng lichtjes aan de kook. Roer totdat de suiker is opgelost.
- Giet de mix in de weckpot met uienringen.
- Sluit de weckpot en laat ongeveer een uur afkoelen, totdat kamertemperatuur is bereikt.
Persoonlijk vind ik dat de uienringen wat te dun worden als ik een mandoline gebruik. Ik neem dus altijd een keukenmes. Hoe dikker de ringen, hoe steviger de bite. Kies je voor wat dikkere uienringen? Laat ze dan langer staan voordat je ze serveert, zodat het vocht meer tijd heeft om zijn werk te doen.
Zoetzure komkommer ingrediënten
- 1 komkommer
- 120ml azijn
- 2 el suiker
- ½ tl chilivlokken
Zoetzure komkommer benodigdheden
- Weckpot
- Kleine kookpan
- Keukenmes
- Snijplank
- Lepel
Zoetzure komkommer bereiden
- Snijd de komkommer in dunne plakjes. Niet te dun, dus gebruik geen mandoline maar een keukenmes.
- Stop de schijfjes komkommer in de weckpot.
- Doe de azijn, de suiker en de chilivlokken in de kookpan.
- Verhit op medium hoog vuur en breng lichtjes aan de kook. Roer totdat de suiker is opgelost.
- Giet de mix in de weckpot met komkommerschijfjes.
- Sluit de weckpot en laat ongeveer een uur afkoelen, totdat kamertemperatuur is bereikt.
Houd je niet van pittig? Laat de chilivlokken dan achterwege. Dit zoetzure komkommer recept kan je ook gebruiken in deze Aziatische biefstuk bowl. Vervang ze voor de gewone komkommerschijfjes.
Serveren en bewaren
Als de mix van de uienringen en de komkommerschijfjes op kamertemperatuur is gekomen kan je ze serveren. Zet de weckpot na ongeveer een uur in de koelkast. Nog beter is het, als je de uienringen en komkommer een dag eerder maakt. Hoe langer ze staan, hoe lekkerder ze worden! In de koelkast kan je ze een week of twee bewaren. Heb je grotere weckpotten? Maak een grotere batch. Ze komen altijd bij een ander gerecht nog wel een keer van pas.
Er is niet een juiste manier om deze zoetzure rode uien en zoetzure komkommer te maken. Experimenteer en wissel af. Kijk wat je zelf het lekkerst vindt of wat je waar het beste bij vindt passen.
Enkele tips voor wat afwisseling
- Uien: Neem sjalotten of gewone uien.
- Zuurmakers: Experimenteer met appelazijn, rijstazijn of citroensap
- Zoetmakers: Vervang suiker voor ahornsiroop, honing of bruine suiker.
- Groenigheid: Voeg vers gesneden basilicum of dille toe voor bij een lekkere, Italiaanse antipasta.
- Pikant: Persoonlijk wordt ik altijd heel blij van pittig. Mijn favoriete go-tos zijn sriracha saus en chilivlokken.
- Oosterse twist: Voeg wat sojasaus of gember toe (in combinatie met de rijstazijn) voor gerechten uit de Aziatisch keuken.
Dus, koop een paar weckpotten en leer dit zoetzure komkommer recept en zoetzure rode ui recept uit je hoofd. Je krijgt er geen spijt van.
Veel plezier en eet smakelijk!
Bestel jouw box en geniet
van dit heerlijke recept
