Verrassend lekker zomers stoofvlees uit de slowcooker
- U bevindt zich hier:
- Home
- Blog
- Verrassend lekker zomers stoofvlees uit de slowcooker
Wat is een winter zonder stoofvlees? Dat is een winter zonder de tranen van Erben Wennemars, omdat de Elfstendentocht (dit jaar gaat ‘ie echt door!) niet doorgaat. Maar kan stoofvlees zonder de winter? Jazeker! Ik heb het bereiden van deze heerlijke, zomerse runderstoof rendang-style in drie stappen opgedeeld: Het bereiden van het stoofvlees, het bereiden van de koriander limoen rijst en het samenstellen van je bowl. Het stoofvlees en de rijst kan je ook apart van elkaar in veel andere gerechten gebruiken.
Stap 1: Stoofvlees in de slowcooker
Stooflapjes, sukade, riblappen: het is allemaal werkvlees. Vlees dat veel beweging heeft gehad, in tegenstelling tot bijvoorbeeld biefstuk en entrecote. Hierdoor zijn eerstgenoemde stukken vlees vetter en heeft het meer bindweefsel, waardoor het taaier is. De sleutel om tot mals en sappig vlees te komen is lang garen in vocht – op een lage temperatuur. Mix alle ingrediënten en specerijen samen met het stoofvlees in een slowcooker. Het resultaat is boterzacht stoofvlees dat smelt in je mond!
Stoofvlees in de slowcooker ingrediënten
- Stooflapjes: Neem biologische!
- Hollandse ui en knoflook: Onmisbare essentials.
- Gember en sereh: Voor de Indonesische aroma’s.
- Rode peper en sambal: Voor de pittige twist.
- Komijn en koriander: Voor de liefhebber.
- Kokosmelk: Voor het sudderen.
Stoofvlees in de slowcooker benodigdheden
- Slowcooker (of een braadpan)
- Keukenmes
- Snijplank
Stoofvlees in de slowcooker bereiden
- Kruid de stooflapjes met peper en zout.
- Smelt in een braadpan of in de pan van de slowcooker een klont boter op medium hoog vuur en bak de stooflapjes bruin, ongeveer 2 minuten per kant.
- Voeg de ui, de knoflook (gesneden, niet geperst), de gember en de sereh toe. Fruit een paar minuten en gooi vervolgens de andere ingrediënten in de pan.
- Laat 6 tot 7 uur sudderen in de slowcooker. Tegen die tijd is het stoofvlees zo zacht dat het bijna vanzelf uit elkaar valt.
Heeft je stoofvlees lang genoeg gesudderd? Leg de lapjes op een snijplank en trek het vlees met twee vorken uit elkaar.
Tip: Maak extra sappig door het stoofvlees even terug te doen in de slowcooker. Roer goed zodat de slierten vlees de heerlijke sappen opnemen.
Heb je geen slowcooker? Gebruik een braadpan met deksel en laat het geheel 3 tot 4 uur sudderen. Houd goed in de gaten of er nog voldoende vocht in de pan zit. Is dit niet het geval? Voeg af en toe wat water toe.
Serveren en bewaren
Je kan het vlees direct serveren. Heb je een grotere batch gemaakt of heb je restjes over? Zodra het stoofvlees is afgekoeld kan je het in een vershoudbakje in de koelkast zetten. Het vlees is dan een dag of 5 houdbaar.
Je kan het ook in de diepvries zetten, dan blijft het ongeveer 3 maanden goed. Haal het stoofvlees een dag voordat je het gaat bereiden uit de diepvries en zet het in je koelkast. Gebruik een pan of je magnetron om de restjes op te warmen en te serveren bij een ander gerecht!
Stap 2: Frisse koriander limoen rijst
De frisse en smaakvolle koriander limoen rijst is mede verantwoordelijk voor de zomerse tint van deze rendang runderstoof.
Koriander limoen rijst ingrediënten
- Langgraanrijst: Ik kies deze keer voor basmati rijst, maar neem zelf je favoriete rijst of wissel lekker af.
- Koriander: Zorg dat je voldoende hebt.
- Limoen: We gebruiken de schil en het sap.
- Chilivlokken: Spice it up!
- Knoflook: Waar zouden we zijn zonder knoflook?
- Lente-ui: Ik ben altijd in de war met bosui, maar ik denk dat we lente-ui gebruiken hier.
- Olijfolie en zout: Doseer naar eigen inzicht/smaak.
Koriander limoen rijst benodigdheden
- Kookpan
- Vergiet
- Keukenmes
- Snijplank
- Knoflookpers
- Rasp
Koriander limoen rijst bereiding
- We willen lekker luchtige rijst die niet aan elkaar plakt. Spoel de rijst daarom vooraf even af in een vergiet. Hierdoor was je kleine stofdeeltjes en restjes zetmeel van de rijst en blijft het lekker fluffy.
- Verwarm op medium hoog vuur een scheut olijfolie in een kookpan. Voeg de knoflook toe en fruit deze 30 seconden.
- Voeg de rijst en een snufje zout toe en roer goed.
- Voeg het water toe. Als het water kookt zet je het vuur op laag en de deksel op de pan. Na ongeveer 15 minuten – als al het water door de rijst is geabsorbeerd – haal je de pan van het vuur.
- Laat 10 minuten nagaren met de deksel erop.
- Eerst even goed husselen. Voeg vervolgens de limoensap, de limoenschil, de fijngesneden koriander, de chili vlokken en de lente-ui toe aan de rijst. Ik doe er zelf altijd nog een scheutje extra vierge olijfolie overheen. Goed husselen en klaar!
Serveren en bewaren
Heb je koriander limoen rijst over of maak je een dubbele batch? In de koelkast kan je het ongeveer 5 dagen bewaren. Heerlijk voor bij een ander gerecht. Makkelijk op te warmen in de magnetron of snel even roerbakken in de pan. Of gewoon koud, wat verse limoensap en een beetje olijfolie erover en je bent good to go!
Als je de koriander limoen rijst in een vershoudbakje doet en in de diepvries zet, is het 3 maanden houdbaar. Haal een dag voordat je het wil gebruiken de rijst uit de diepvries. Zet in je koelkast, zodat de koriander limoen rijst langzaam kan ontdooien.
Stap 3: Zomers stoofvlees rendang-style
Zit het stoofvlees in de slowcooker en de koriander limoen rijst in de pan? Tijd voor de overige ingrediënten, zodat je jouw zomerse runderstoof kan samenstellen. Let op: Probeer de zoetzure rode ui en de zoetzure komkommer al een dag eerder te maken. Of in de ochtend.
Zomers stoofvlees overige ingrediënten
- Zoetzure rode ui en zoetzure komkommer: Lees hier hoe je zelf zoetzure rode ui en zoetzure komkommer maakt.
- Zwarte bonen en mais: Verwarm de zwarte bonen en de mais kort.
- Sperziebonen: Blancheren voor een stevige bite. Kook 2 minuten en spoel af met koud water.
Samenstellen van jouw zomerse stoofvlees bowl
- Doe de koriander limoen rijst in een bowl.
- Voeg vervolgens het stoofvlees uit de slowcooker toe.
- Maak de bowl af door de rest van de ingrediënten aan de bowl toe te voegen.
- Doe er wat saus bij. Mix Boemboe Bali met mayonaise. Of gebruik wat vocht waar je het rundvlees in hebt gestoofd.
Eet smakelijk!
Ingrediënten
- 120 gr langgraanrijst
- Bakje koriander
- 1 limoen
- 1/2 tl chilivlokken
- 1 teen knoflook
- 2 stengels lente-ui
- Olijfolie
- Snufje zout
Benodigdheden
- Kookpan
- Vergiet
- Keukenmes
- Snijplank
- Knoflookpers
- Rasp