Vlees ontdooien op een veilige manier

Geschreven door Bart / op 27 juli, 2022

Laatste update, 16 februari 2024

 

Vlees ontdooien wordt een koud kunstje met Kuib. Heb jij al vlees in je diepvries liggen? Heel goed. Heb jij nog geen vlees in je diepvries liggen, omdat je liever zelf vers vlees haalt? Lees Bevroren vlees vs vers vlees,’ waarin ik uitleg waarom diepvries vlees knetter vers is. En waarom zelf vers vlees bij de slager halen om dit vervolgens in je eigen diepvries in te vriezen een absolute no-go is.

In dit blog lees je de do’s en dont’s over het ontdooien van vlees. Geen hogere wiskunde, zal je denken. Klopt helemaal! Maar vlees op de juiste manier ontdooien is wel erg belangrijk voor de voedselveiligheid én de kwaliteit. Ik vertel je onder andere waarom je vlees niet op kamertemperatuur moet ontdooien (in koud water is sowieso sneller!) en waarom vlees ontdooien in de koelkast en in koud water de meest veilige manieren zijn.

Niet ontdooien op kamertemperatuur

Voordat ik je vertel over hoe je vlees wél moet ontdooien, eerst even een paar belangrijke dont’s. Ontdooi jouw vlees nooit op kamertemperatuur. Deze methode is onveilig en slecht voor de kwaliteit van het vlees. Zometeen meer daarover.

Warm water en de magnetron zijn ook slechte manieren om je vlees in te ontdooien. Alhoewel het door officiële instanties als ‘veilig’ wordt aangemerkt om je vlees in de magnetron te ontdooien, is het iets wat wij afraden. Voedselwetenschapper Dr. Costas Stathopoulos stelt in een interview: “Vlees ontdooien in de magnetron is verre van ideaal. Het oppervlakte van het vlees kan te warm worden, wat risico’s met zich meebrengt. Omdat het vlees zo snel wordt verwarmd naar de ‘gevaarlijke zone’ is de kans groot dat bacteriën zich spoedig vermenigvuldigen.”

Waarom mag ik vlees niet op kamertemperatuur ontdooien..

…maar wel op kamertemperatuur laten komen vóór het bakken? Dit heeft te maken met het ontdooiingsproces. Als je bevroren vlees op kamertemperatuur ontdooit wordt de buitenkant zacht en warm, terwijl de binnenkant nog bevroren is. Om in zijn geheel te ontdooien moet het vlees veel langer op kamertemperatuur zijn dan veilig is. Een ander nadeel is dat er veel vochtverlies optreed wanneer je bevroren vlees op kamertemperatuur laat ontdooien. Hierdoor wordt het vlees droger en minder mals. Dit hogere vochtverlies treedt ook op bij ontdooien van vlees in de magnetron en in warm water.

Vlees op kamertemperatuur laten komen voordat je het gaat bakken is een ander verhaal. Je laat het maar een half uur tot een uur buiten de koelkast. Dit is een volkomen veilige periode – mits er geen hittegolf is, hou het dan korter – om het vlees buiten de koelkast te houden. Ga je kipfilet bakken of een ander stukje kip? Let met kip extra goed op als je het gaat ondooien. 

Bevroren vlees ontdooien in de koelkast

De beste en meest veilige manier om je bevroren vlees te ontdooien is in de koelkast. Schadelijke bacteriën krijgen door de koude temperatuur geen kans zich te ontwikkelen. Daarnaast blijft door de koude temperatuur het vochtverlies beperkt.

Zo kan je vlees ontdooien in de koelkast

  • Leg het bevroren vlees - dat je in de verpakking laat zitten - op een bord of een schaal
  • Zet het vlees in de koelkast

veilig bevroren vlees ontdooien

Dit zijn de voordelen van vlees ontdooien in je koelkast

  • Minimale kans op bacteriën: Tijdens het ontdooien in de koelkast blijft het vlees op een koude en dus veilige temperatuur, waardoor de ontwikkeling van schadelijke bacteriën beperkt blijft. 
  • Flexibel: Je hoeft vlees dat je in de koelkast ontdooit niet direct te bereiden. Je kan het vlees nog een aantal dagen in de koelkast bewaren voordat je het bereidt. 
  • Gemakkelijk: Je hoeft er geen moment naar om te kijken. Het bevroren vlees leg je op een bord of schaal in de koelkast. Een dag later is het ontdooit. 

Zo lang duurt vlees ontdooien in de koelkast

De meeste stukken vlees van KUIB zijn in de koelkast ruimschoots binnen 24 uur ontdooit. Dit komt door onze kleine porties. Heb je een hele kip of een ander groot stuk vlees in de diepvries liggen? Houd er dan rekening mee dat je daar een stuk langer voor nodig hebt om dit in zijn geheel in de koelkast te ontdooien.

Vlees ontdooien in koud water

Heb je minder tijd of ben je vergeten je vlees uit de diepvries te halen en het in de koelkast te leggen? Dan is het een prima optie om koud water te gebruiken. Een stuk sneller en bijna net zo veilig.

Zo kan je vlees ontdooien in koud water

  • Leg het vlees - dat je in de verpakking laat zitten - in een kom met koud kraanwater. Gebruik nooit warm water om je vlees te ontdooien. Dit gaat sneller, maar is niet veilig. En het komt de kwaliteit van het vlees niet ten goede.
  • Ververs het koude water na een half uur om de temperatuur van het vlees laag te houden.
  • Wil je heel graag aan de veilige kant blijven? Voeg ijsklontjes toe aan het water en zet de kom water met het vlees in de koelkast.

veilig bevroren vlees ontdooien

De voordelen van koud water

  • Sneller dan ontdooien in de koelkast: Water geleidt warmte 20 keer sneller dan lucht. Hierdoor ontdooit vlees in water een veel vlugger dan in de koelkast. Zelfs vlees dat in ijskoud water ligt ontdooit veel sneller dan wanneer je het vlees op kamertemperatuur laat ontdooien.
  • Voedselveilig: De kern van het vlees ontdooit sneller wanneer het in water ligt, terwijl het vleesoppervlak koel blijft. Hierdoor is er weinig kans op bacteriën.
  • Flexibel: Net als bij vlees dat je in de koelkast ontdooit, hoef je ook bij deze methode het vlees niet direct te bereiden. Je kan het nog een aantal dagen in de koelkast bewaren. Haal het vlees wel uit het water als het is ontdooit en leg in de koelkast wanneer je het niet direct gaat bereiden.

Zo lang duurt het in koud water

De meeste stukken vlees zijn ruimschoots binnen een uur ontdooit. Let op: net als bij vlees ontdooien in de koelkast geldt ook hier dat bij grote(re) en dikke(re) stukken vlees dit proces een stuk langer duurt, houd hier dus rekening mee!

Bestel jouw box en geniet
van dit heerlijke recept

Onze boxen

  • Gemak

  • IJskoud in topconditie

  • Diepvriestransport

  • Geen bezorgkosten