10 x heerlijke rundvlees gerechten

6 mei 2024

Rundvlees gerechten zijn al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van de wereldwijde culinaire traditie. Rundvlees biedt enorme veelzijdigheid en een schat aan mogelijkheden voor de bereiding van heerlijke gerechten. Bijna elk land heeft wel één of meerdere rundvlees gerechten waar het om bekend staat. Zo heeft Frankrijk boeuf bourguignon, de Verenigde Staten heeft de hamburger, Mexico (samen met de Verenigde Staten) chili con carne, Italië heeft lasagne en Indonesië Rendang. Verder staat Japan bekend om haar exclusieve Wagyu rundvlees en Argentinië om asado, een traditionele manier van barbecueën waarbij ook rundvlees wordt gebruikt.

1. Aziatische biefstuk bowl, één van de rundvlees gerechten van Kuib

Deze Aziatische biefstuk bowl is een origineel recept van Kuib. Het is een poké bowl, maar dan met rundvlees. Je kan dezelfde rijst gebruiken. De biefstuk marineer je in knoflook, gember, sojasaus en sesamolie. Vervolgens schroei je de biefstuk aan alle kanten dicht, ongeveer 1 minuut per kant. Trancheer de biefstuk en serveer samen met ingrediënten als sojabonen, radijsjes, avocado, mango, komkommer, rode kool en julienne worteltjes. Maak een lekkere dressing van mayonaise, sriracha en water. Naast dat je smaakpapillen worden verwend met de rundvlees gerecht ziet het er ook oogstrelend uit.

2. Lasagne

Lasagne is een klassiek Italiaans ovengerecht dat bestaat uit lagen dunne pastavellen, afwisselend gestapeld met een rijke vleessaus, bechamelsaus en kaas. De vleessaus wordt meestal bereid met rundergehakt, tomaten, uien, knoflook en kruiden zoals oregano en basilicum. De bechamelsaus wordt gemaakt van boter, bloem en melk. Het geeft een romige touch aan het gerecht. Elke laag wordt bedekt met een royale hoeveelheid geraspte kaas, meestal mozzarella en Parmezaanse kaas. De lasagne wordt vervolgens gebakken in de oven tot de saus pruttelt en de kaas goudbruin en krokant is.

Rundvlees gerechten

3. Bulgogi

Bulgogi is een van de klassieke Koreaans rundvlees gerechten. Flanksteak wordt gemarineerd in een zoete en hartige saus. De marinade is van sojasaus, sesamolie, knoflook, suiker en andere kruiden. Het geeft het vlees zijn kenmerkende smaak. Het gemarineerde vlees wordt vervolgens gegrild of geroerbakt tot het sappig en gekarameliseerd is. Bulgogi wordt vaak geserveerd met gestoomde rijst en diverse bijgerechten zoals kimchi, ingelegde groenten en een dipsaus op basis van gefermenteerde sojabonen en chilipepers. Bulgogi is populair vanwege de smaakvolle marinade en eenvoudige bereiding.

4. Iconische Indonesische rundvlees gerechten: Rendang

Rendang bestaat uit mals rundvlees dat langzaam wordt gestoofd in een rijke en kruidige kokossaus. De saus is op smaak gebracht met een complexe mix van specerijen, waaronder koriander, komijn, kurkuma, gember, knoflook, sjalotten en chilipepers. Het langdurige kookproces zorgt ervoor dat het vlees doordrenkt raakt met de smaken van de saus en boterzacht wordt. Rendang staat bekend om zijn diepe en intense smaken, en wordt vaak geserveerd met witte rijst en traditionele bijgerechten zoals gebakken kokos, emping (melindjo-chips), en acar (ingelegde groenten). Dit gerecht is een ware culinaire traktatie en een pronkstuk van de Indonesische keuken.

5. Hamburger met bietensalsa en gefrituurde augurken

Een keer iets anders. Een broodje hamburger met bietensalsa als topping en gefrituurde augurken als sidedish. Snijd van rode bieten kleine blokjes en meng deze met kleingesneden augurkjes en rode ui. Snijd augurken door de lengte in 4 parten en dip ze achtereenvolgens in bloem, geklopt ei en panko. Verhit op hoog vuur een dikke laag olie in een pan en bak de augurken ongeveer 1 minuut per kant. Bak vervolgens de hamburgers al dan niet met kaas. Leg op een broodje en de er de bietensalsa op. Hamburgers is één van die rundvlees gerechten waar je eindeloos mee kan variëren. Verschillende toppings, verschillende sauzen, verschillende broodjes en verschillende diktes van je burger patties.

6. Rundvlees gerechten: chili con carne

Chili con carne is een stevig en hartig gerecht afkomstig uit Mexico en de Verenigde Staten. Het bestaat uit rundergehakt, bonen, tomaten, uien en een mix van kruiden, zoals chilipoeder, komijn en paprika. Het gerecht wordt meestal langzaam gekookt op het fornuis of in een slowcooker, waardoor de smaken goed kunnen vermengen. Chili con carne is populair vanwege zijn eenvoudige bereiding en rijke smaakprofiel, en het wordt vaak geserveerd met rijst, tortillachips of versgebakken maïsbrood. Het behoort tot de populaire rundvlees gerechten die zowel thuis als in restaurants wereldwijd geliefd is.

7. Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon is een klassiek Frans rundvlees gerecht dat bestaat uit mals stoofvlees. Het vlees wordt langzaam gegaard in rode wijn, samen met uien, wortelen, champignons en kruiden. De rode wijn voegt diepte en complexiteit toe aan de saus, terwijl de langzame bereiding resulteert in een boterzacht en smaakvol rundvlees gerecht. Boeuf Bourguignon wordt vaak geserveerd met aardappelpuree of knapperig brood om de heerlijke saus mee op te deppen. Het is een hartverwarmende maaltijd die perfect is voor gezellige diners en speciale gelegenheden.

8. Beef Wellington, één van de toppers onder de rundvlees gerechten

Beef Wellington is een klassiek Brits gerecht van lekker, malse ossenhaas. Deze wordt heel kort aan alle kanten dichtgeschroeid. Vervolgens wordt het vlees met een laagje champignon duxelles (fijngehakte champignons, sjalotjes en kruiden) en bladerdeeg omhuld. Het geheel wordt in de oven gebakken tot het bladerdeeg goudbruin en knapperig is. Het rundvlees blijft enrom sappig en mal. Beef Wellington staat bekend om zijn luxe uitstraling en heerlijke smaken, en wordt vaak geserveerd met aardappelpuree en een rijke jus. Dit gerecht is een favoriet bij speciale gelegenheden zoals kerst en staat symbool voor verfijning en culinaire vakmanschap.

9. Stir fry

Stir fry is een kooktechniek die voornamelijk wordt gebruikt in Aziatische keukens, waarbij ingrediënten snel worden gebakken in een wok op hoge temperatuur. Bij stir fry worden dun gesneden stukjes rundvlees, samen met groenten en sausjes roergebakken in olie. De hoge temperatuur zorgt ervoor dat de ingrediënten snel gaar worden terwijl ze knapperig blijven. Het resultaat is een smaakvol en kleurrijk gerecht dat vaak wordt geserveerd met gestoomde rijst of noedels. Stir fry is geliefd vanwege zijn eenvoud, snelheid en veelzijdigheid, waardoor het een populaire keuze is voor snelle en smaakvolle maaltijden.

10. Gehaktballetjes uit de oven met spaghetti aglio e olio

Als laatste nog één van de rundvlees gerechten van Kuib: spaghetti met gehaktballetjes uit de oven. Mix rundergehakt met gesnipperde ui, panko, knoflook, ei, tomatenketchup en Parmezaanse kaas. Draai kleine gehakballetjes en leg ze op bakpapier en een bakplaat. In ongeveer 20 minuten bak je de gehaktballetjes gaar. Voor de spaghetti aglio e olio verwarm je olijfolie in een pan op medium vuur en voeg je vervolgens knoflookschijfjes toe. Als de knoflook goudbruin is haal je het van het vuur. Mix samen met gekookte spaghetti en voeg nog chilivlokken en peterselie toe. Serveer samen met gehaktballetjes en rucola.

Naast deze rundvlees gerechten kan je hier ook alles lezen over recepten met kip. Ook hebben we een lijst met populaire vleesgerechten van over de hele wereld. Naast een grote verzameling gerechten vind je hier verder nog verschillende kooktechnieken om jouw vlees te bereiden. 

Bestel jouw box en geniet
van dit heerlijke recept

Onze boxen

  • Gemak

  • IJskoud in topconditie

  • Diepvriestransport

  • Geen bezorgkosten