De beste biefstuk marinade

23 juli, 2024

Is het nodig om je biefstuk te marineren? Absoluut niet. Een biefstuk bakken met alleen een beetje peper en zout is al lekker genoeg op zichzelf. Eigengemaakte kruidenboter of rode wijnsaus on the side en je hebt de basis voor een heerlijke maaltijd. Maar, af en toe wat afwisseling is iets wat we allemaal graag willen. Daarom speciaal voor jou bij deze de beste biefstuk marinade. Simpel te bereiden met ingrediënten die waarschijnlijk al in je keukenkast staan.

Biefstuk marinade: wat doet het met je vlees

De biefstuk marinade heeft twee doelen:

Het toevoegen van smaak: hoe langer je de biefstuk in de marinade legt hoe meer de smaken van alle ingrediënten doordringen in het vlees voor een geweldige smaakervaring.
Het verbeteren van de textuur: een marinade kan de textuur van de biefstuk nog malser en sappiger maken.

Korte uitleg over de ingrediënten van marinades

Zuurgraad: De meeste marinades bevatten een zuur element zoals citroensap, azijn of wijn. Deze zuren helpen de eiwitten in het vlees af te breken, waardoor het malser wordt. Wees echter voorzichtig met de hoeveelheid zuur, want te veel is niet goed.

Oliën: Olie, zoals olijfolie of sesamolie, helpt de marinade gelijkmatig over het vlees te verdelen en houdt het vochtig. Het draagt ook bij aan de smaak en zorgt voor een mooie, bruine korst bij het grillen of bakken.

Kruiden en specerijen: Kruiden en specerijen zoals knoflook, rozemarijn, tijm, peper, en paprikapoeder kunnen naar smaak worden toegevoegd. Verse kruiden geven een andere dimensie dan gedroogde, dus experimenteer om te ontdekken wat je het lekkerst vindt. 

Ingrediënten voor de beste biefstuk marinade

Als je de ingrediënten niet in op voorraad hebt, dan moet je even naar de winkel voor de volgende dingen:

  • Olijfolie
  • Worchestershire saus
  • Soja saus
  • Dijon Mosterd
  • Balsamicoazijn
  • Citroensap
  • Verse knoflook
  • Peper en zout 

Doe al de ingrediënten in een kom en mix goed met een garde

Biefstuk marineren

Doe de biefstuk in een schaal of in een plastic zak met zipsluiting. Giet de marinade over de biefstuk. Als je een schaal gebruikt, zorg er dan voor dat je biefstuk goed door de marinade haalt, zodat elk stuk van het vlees bedekt is. Als je plastic zak gebruikt kan je na het sluiten de biefstuk en marinade goed door elkaar schudden. Laat de biefstuk minimaal 30 minuten in de marinade staan. Voor een nog beter resultaat kan je een aantal uren aanhouden. 

biefstuk marinade

Leg de biefstuk met de marinade terug in de koelkast. Als je een schaal gebruikt, dek deze dan af met vershoudfolie of aluminiumfolie. Haal het vlees ongeveer een half uur voordat je het gaat bakken uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen. 

Hoe lang je jouw biefstuk moet bakken hangt een beetje af van hoe dik de biefstuk is. Lees hier alles over biefstuk baken. Belangrijk is om het vlees na het bakken nog een minuut of vijf te laten rusten. Dan kun het vlees nog een beetje nagaren en de sappen zich verspreiden door het vlees.

Andere heerlijke biefstuk marinades

Aziatische marinade: Sojasaus, sesamolie, knoflook, gember, honing en chili vlokken.
Mediterrane marinade: Olijfolie, citroensap, oregano, tijm, knoflook en olijven.
BBQ marinade: Barbecuesaus, appelazijn, bruine suiker, knoflookpoeder en paprikapoeder.

Recept met biefstuk marinade

Heb je inspiratie nodig voor een volledig gerecht? Bekijk hier ons heerlijk recept voor de Aziatische biefstuk bowl

Bestel jouw box en geniet
van dit heerlijke recept

Onze boxen

  • Gemak

  • IJskoud in topconditie

  • Diepvriestransport

  • Geen bezorgkosten