Speklapjes bakken doe je zo

Geschreven door Bart / op 7 november 2023

Makkelijk, knapperig en smaakvol. Speklapjes bakken, dat kan iedereen! Hoe langer je ze bakt, hoe krokanter ze worden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld kipfilet of biefstuk. Dat wordt taai. Dat kan je verpesten. Speklapjes niet. In ieder geval niet zo snel. Ontdek jouw stijl: knapperig en krokant of sappig en mals.

Wat zijn speklapjes?

Speklapjes komen van de buik van het varken. Net als de ontbijtspek of bacon die je als vleeswaar kan kopen. Het verschil is, dat ontbijtspek en bacon bewerkt vlees is. En een stuk dunner. Je kan speklapjes op verschillende manieren bakken, zoals in de pan, in de oven of op de barbecue.

Speklapjes zijn een relatief goedkoop stuk vlees van het varken. Ook is het een erg vet stukje vlees, wat ook duidelijk zichtbaar is. Je kan een heel stuk buikspek kopen en er dan zelf speklapjes van snijden. In de supermarkt lukt dit niet, daarvoor moet je echt naar een slager. De meeste mensen kopen echter meteen de speklapjes, die al op een mooie dikte zijn voorgesneden.

Verschillende manieren om speklapjes te bakken

Nu we het erover eens zijn dat we kinderen op een zo jong mogelijke leeftijd uit moeten leggen wat het verschil is tussen spek en spekjes, kunnen we nu door naar minder belangrijke zaken: speklapjes bakken.

Speklapjes bakken kan je op een aantal verschillende manieren doen:

  • In de pan
  • In de oven
  • In de airfryer
  • Op de barbecue

Speklapjes bakken in de pan

  • Verhit wat olie in een pan, op hoog vuur.
  • Bak beide kanten 2 minuten.
  • Zet het vuur op medium en bak beide kanten nog 3 minuten.
  • Wil je dat je speklapjes wat malser zijn? Bak ze dan wat korter. Wil je ze nóg krokanter? Laat de speklapjes dan langer bakken.

Oven

  • Verwarm de oven voor op 200ºC.
  • Dep de speklapjes droog met keukenrol.
  • Maak een lekkere seasoning.
  • Leg bakpapier op een bakplaat en leg daar de speklapjes op. Wrijf de speklapjes in met de dry rub.
  • Zet de bakplaat in de oven. Draai de speklapjes na 30 minuten bakken om. Haal na ongeveer 20 minuten uit de oven als ze krokant en bruin zijn.

Airfryer

  • Verwarm de airfryer op 200ºC.
  • Leg de speklapjes in de air fryer. Zorg dat ze niet tegen of op elkaar liggen.
  • Bak de speklapjes ongeveer een half uur, totdat ze jouw gewenste krokantheid hebben bereikt. Draai de speklapjes tijdens het bakken tussendoor om.
  • Haal de speklapjes uit de air fryer en besprenkel met ahornsiroop, peper en zout.

Barbecue

  • Marineer de speklapjes minimaal een aantal uren voordat je ze op de barbecue gaat bakken.
  • Leg de speklapjes direct boven het vuur tijdens het bakken.
  • Bak in totaal ongeveer 8 minuten, draai de speklapjes tussendoor een aantal keren om.

Speklapjes marineren

Je kan ervoor kiezen om de speklapjes naturel te bakken, maar een lekkere marinade heeft toch zeker wel een toegevoegde waarde. Gebruik alleen een marinade als je speklapjes gaat bakken in de pan of op de barbecue. Voor de oven en de air fryer kan je beter een seasoning gebruiken.

Leg de speklapjes minimaal een aantal uur voordat je gaat bakken in de marinade. Nog beter is het om het een dag eerder te doen. Dan heeft de marinade mooi de tijd om in het vlees te trekken, wat de smaak ten goede komt.

Hieronder 2 heerlijke marinades voor speklapjes. De maten zijn gebaseerd op hoe de speklapjes bij KUIB zijn verpakt, namelijk 300 gram.

Marinade 1

  • 2 el honing
  • 2 el sojasaus
  • 1 el sesamolie
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • ½ rode peper, fijngesneden

Marinade 2

  • 2 el ketchup
  • ½ el worchester saus
  • ½ el bruine suiker (licht)
  • 1 el appelazijn
  • 2 el sojasaus
  • ½ el mosterd
  • 1 cm gember, geraspt
  • 1 teen knoflook, geraspt
  • Lente-ui, klein gesneden

Mix alle ingrediënten goed en doe samen met de speklapjes in een diepvrieszakje met zipsluiting. Schud goed door elkaar, zodat de marinade mooi verspreid wordt. Leg vervolgens in de koelkast. Je kan de speklapjes ook gewoon in een kom doen en dan mengen met de marinade. Zorg dat je de kom afdekt met vershoudfolie voordat je het terugzet in de koelkast.

Seasoning voor het bakken van speklapjes

  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • ½ tl uienpoeder
  • ½ tl knoflookpoeder
  • ½ tl gedroogde oregano
  • ½ tl bruine suiker
  • Snufje peper en zout

Varieer en experimenteer met jouw eigen favoriete kruiden. Alles kan!

speklapjes bakkenspeklapjes bakken

Speklapjes bakken recept

Bekijk hier het recept voor de spicy speklapjes met sticky noedels.

Bewaren van de restjes

Als je speklapjes hebt gebakken, maar niet alles hebt opgegeten, dan kan je de restjes mooi bewaren.

In de koelkast
Stop de restjes in een luchtdicht vershoudbakje en zet in de keuken. Bewaar maximaal drie dagen in de koelkast.

In de diepvries
Ook hier kan je de restjes in een vershoudbakje stoppen, eentje die geschikt is voor de diepvries. Je kan de restjes ook in een plastic diepvrieszak doen of in plastic vershoudfolie rollen. In de diepvries kan je de restjes met gemak nog drie maanden bewaren.

Opwarmen van de restjes

Heb je jouw restjes in de diepvries bewaard? Haal ze een dag voordat je de restjes wil eten uit de diepvries en laat 24 uur in de koelkast ontdooien. De restjes kan je verwarmen in de magnetron, oven of simpelweg even warmbakken in de pan. Let op dat je de ontdooide restjes niet nog een keer opnieuw invriest.

Tips voor het bakken van speklapjes

Laat de speklapjes op kamertemperatuur komen. Omdat speklapjes heel dun zijn, hoef je ze niet zolang van tevoren uit de koelkast te halen. Een kwartiertje voordat je de speklapjes gaat bakken volstaat.

Gebruik een marinade of seasoning. Voor de extra smaak.

Bestel jouw box en geniet
van dit heerlijke recept

Onze boxen

  • Gemak

  • IJskoud in topconditie

  • Diepvriestransport

  • Geen bezorgkosten