Speklapjes bakken
- U bevindt zich hier:
- Home
- Blog
- Speklapjes bakken

- U bevindt zich hier:
- Home
- Blog
- Speklapjes bakken
Speklapjes bakken
Makkelijk, knapperig en smaakvol. Speklapjes bakken, dat kan iedereen! Hoe langer je ze bakt, hoe krokanter ze worden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld kipfilet of biefstuk. Dat wordt taai. Dat kan je verpesten. Speklapjes niet. In ieder geval niet zo snel. Ontdek jouw stijl: knapperig en krokant of sappig en mals.
NIEUW: Kennismakingspakket
Maak kennis met Kuib voor slechts €24,95. Géén bezorgkosten!
Wat zijn speklapjes?
Speklapjes komen van de buik van het varken. Net als de ontbijtspek of bacon die je als vleeswaar kan kopen. Het verschil is, dat ontbijtspek en bacon bewerkt vlees is. En een stuk dunner. Je kan speklapjes op verschillende manieren bakken, zoals in de pan, in de oven of op de barbecue.
Speklapjes zijn een relatief goedkoop stuk vlees van het varken. Ook is het een erg vet stukje vlees, wat ook duidelijk zichtbaar is. Je kan een heel stuk buikspek kopen en er dan zelf speklapjes van snijden. In de supermarkt lukt dit niet, daarvoor moet je echt naar een slager. De meeste mensen kopen echter meteen de speklapjes, die al op een mooie dikte zijn voorgesneden.
De speklapjes van KUIB
Onze speklapjes komen van biologische boeren uit Denemarken. Zoals Helle en Jesper. Dierenwelzijn is erg belangrijk. Jesper: “Het is mooi elke dag te zien hoe de dieren gedijen wanneer ze de mogelijkheid hebben om in natuurlijke omstandigheden te leven.” De biggetjes worden geboren in een heel ruim hok dat in de wei staat, vol met stro. Wanneer ze oud genoeg zijn kunnen ze zelf naar buiten wanneer ze willen.
De speklapjes van KUIB zitten verpakt per 300 gram. Er zitten 6 á 7 stuks in een verpakking, dus elk speklapje weegt ongeveer 50 gram. Ze zijn ongeveer 12 centimeter lang, 5 centimeter breed en 1 centimeter dik.
Speklapjes, spek, spekjes: wat is wat?
Heb je jonge kinderen? Maak de koters op tijd duidelijk wat het verschil is tussen spek en spekjes. Dit om teleurstellingen en/of lichte trauma’s te voorkomen.
Ik was 3 jaar oud.
We waren op bezoek bij mijn opa en stiefoma. Rond lunchtijd vroeg oma aan mij of ik zin had in gebakken ei met spek. Verheugd en enigszins verbaasd over dit opmerkelijke voorstel, knikte ik ja. “Die oude mensen zijn echt raar,” dacht ik bij mezelf. Niettemin was ik enorm opgewonden om deze onverwachte – en voor mij nieuwe – culinaire combinatie te proberen.
Gebakken ei? Lekker.
Spek? Lekker.
Wat kan er misgaan, dacht ik bij mezelf.
Overbodig om te zeggen dat ik nogal teleurgesteld was toen ik het bord voor mijn neus kreeg. Dat gebakken ei zag ik wel, maar waar waren die spekjes nou? Er lag wel iets bruinrood, krokants onder mijn ei. Maar dat was geen spek. Het leek op iets van vlees ofzo. Ik had hier in ieder geval niet om gevraagd. Een kort moment twijfelde ik of ik mezelf zou gaan beklagen bij mijn stiefoma.
Al snel liep ik vol goede moed richting de keuken, waar ze aan het opruimen was.
“Oma, ik zou gebakken ei met spek krijgen, maar ik heb alleen een gebakken ei.” Vanzelfsprekend ging ik ervan uit dat de kleine, oude vrouw een zak met spekjes zou pakken – en terwijl ze zichzelf verontschuldigde bij mij voor deze flagrante fout – mijn ei met het ontbrekende snoep zou bestrooien. Niks was minder waar.
“O lieverd toch. Kijk, dit is spek.”
Met haar korte, dikke, verrimpelde wijsvinger wees ze naar het roodbruin, krokante spul dat onder mijn ei lag. Ik wist nog steeds niet precies wat het was en wat het daar deed. Het leek nog steeds op vlees. Het was in ieder geval geen spek. Ik ben 3 jaar oud. Ik weet wel hoe spek eruit ziet.
Ze moet de verbaasde en teleurgestelde blik in mijn ogen hebben gezien, maar met geen enkel respect voor mijn gevoelens commandeerde ze me terug naar de rest van het gezelschap. Langzaamaan drong de onaangename realiteit van een spekjesloze lunch tot me door. Samen met mijn karige bordje waar alleen een ei op lag - ik was nogal geïrriteerd en gedesillusioneerd – stompte ik terug naar de huiskamer. Ik zette mijn bord op tafel, ging op een stoel zitten en begon – ontstemd over de recente gebeurtenissen - met tegenzin mijn ei op te eten.
Het heeft nog een paar jaar geduurd voordat ik erachter kwam dat mijn stiefoma toch echt de waarheid sprak.
Verschillende manieren om speklapjes te bakken
Nu we het erover eens zijn dat we kinderen op een zo jong mogelijke leeftijd uit moeten leggen wat het verschil is tussen spek en spekjes, kunnen we nu door naar minder belangrijke zaken: speklapjes bakken.
Speklapjes bakken kan je op een aantal verschillende manieren doen:
- In de pan
- In de oven
- In de airfryer
- Op de barbecue
Speklapjes bakken in de pan
- Verhit wat olie in een pan, op hoog vuur.
- Bak beide kanten 2 minuten.
- Zet het vuur op medium en bak beide kanten nog 3 minuten.
- Wil je dat je speklapjes wat malser zijn? Bak ze dan wat korter. Wil je ze nóg krokanter? Laat de speklapjes dan langer bakken.
Oven
- Verwarm de oven voor op 200ºC.
- Dep de speklapjes droog met keukenrol.
- Maak een lekkere seasoning.
- Leg bakpapier op een bakplaat en leg daar de speklapjes op. Wrijf de speklapjes in met de dry rub.
- Zet de bakplaat in de oven. Draai de speklapjes na 30 minuten bakken om. Haal na ongeveer 20 minuten uit de oven als ze krokant en bruin zijn.
Airfryer
- Verwarm de airfryer op 200ºC.
- Leg de speklapjes in de air fryer. Zorg dat ze niet tegen of op elkaar liggen.
- Bak de speklapjes ongeveer een half uur, totdat ze jouw gewenste krokantheid hebben bereikt. Draai de speklapjes tijdens het bakken tussendoor om.
- Haal de speklapjes uit de air fryer en besprenkel met ahornsiroop, peper en zout.
Barbecue
- Marineer de speklapjes minimaal een aantal uren voordat je ze op de barbecue gaat bakken.
- Leg de speklapjes direct boven het vuur tijdens het bakken.
- Bak in totaal ongeveer 8 minuten, draai de speklapjes tussendoor een aantal keren om.
Speklapjes marineren
Je kan ervoor kiezen om de speklapjes naturel te bakken, maar een lekkere marinade heeft toch zeker wel een toegevoegde waarde. Gebruik alleen een marinade als je speklapjes gaat bakken in de pan of op de barbecue. Voor de oven en de air fryer kan je beter een seasoning gebruiken.
Leg de speklapjes minimaal een aantal uur voordat je gaat bakken in de marinade. Nog beter is het om het een dag eerder te doen. Dan heeft de marinade mooi de tijd om in het vlees te trekken, wat de smaak ten goede komt.
Hieronder 2 heerlijke marinades voor speklapjes. De maten zijn gebaseerd op hoe de speklapjes bij KUIB zijn verpakt, namelijk 300 gram.
Marinade 1
- 2 el honing
- 2 el sojasaus
- 1 el sesamolie
- 2 tenen knoflook, geperst
- ½ rode peper, fijngesneden
Marinade 2
- 2 el ketchup
- ½ el worchester saus
- ½ el bruine suiker (licht)
- 1 el appelazijn
- 2 el sojasaus
- ½ el mosterd
- 1 cm gember, geraspt
- 1 teen knoflook, geraspt
- Lente-ui, klein gesneden
Mix alle ingrediënten goed en doe samen met de speklapjes in een diepvrieszakje met zipsluiting. Schud goed door elkaar, zodat de marinade mooi verspreid wordt. Leg vervolgens in de koelkast. Je kan de speklapjes ook gewoon in een kom doen en dan mengen met de marinade. Zorg dat je de kom afdekt met vershoudfolie voordat je het terugzet in de koelkast.
Seasoning voor het bakken van speklapjes
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- ½ tl uienpoeder
- ½ tl knoflookpoeder
- ½ tl gedroogde oregano
- ½ tl bruine suiker
- Snufje peper en zout
Varieer en experimenteer met jouw eigen favoriete kruiden. Alles kan!
Speklapjes bakken recept
Bekijk hier het recept voor de spicy speklapjes met sticky noedels.
Bewaren van de restjes
Als je speklapjes hebt gebakken, maar niet alles hebt opgegeten, dan kan je de restjes mooi bewaren.
In de koelkast
Stop de restjes in een luchtdicht vershoudbakje en zet in de keuken. Bewaar maximaal drie dagen in de koelkast.
In de diepvries
Ook hier kan je de restjes in een vershoudbakje stoppen, eentje die geschikt is voor de diepvries. Je kan de restjes ook in een plastic diepvrieszak doen of in plastic vershoudfolie rollen. In de diepvries kan je de restjes met gemak nog drie maanden bewaren.
Opwarmen van de restjes
Heb je jouw restjes in de diepvries bewaard? Haal ze een dag voordat je de restjes wil eten uit de diepvries en laat 24 uur in de koelkast ontdooien. De restjes kan je verwarmen in de magnetron, oven of simpelweg even warmbakken in de pan. Let op dat je de ontdooide restjes niet nog een keer opnieuw invriest.
Tips voor het bakken van speklapjes
Laat de speklapjes op kamertemperatuur komen. Omdat speklapjes heel dun zijn, hoef je ze niet zolang van tevoren uit de koelkast te halen. Een kwartiertje voordat je de speklapjes gaat bakken volstaat.
Gebruik een marinade of seasoning. Voor de extra smaak.
Vleespakketten met speklapjes
Heb je zin om speklapjes te bakken? Bestel snel één van de volgende vleespakketten:
Stel je liever zelf je pakket samen? Dat kan ook! Ga naar zelf samenstellen en kies het vlees wat jij wil.

