Spaghetti met gehaktballetjes - Fantastische pasta

18 april, 2024

Deze spaghetti met gehaktballetjes is zó lekker, je wil niks anders meer. Heerlijk! Het geheim zit hem in de eigengemaakte marinara saus. En in de eigengemaakte gehaktballetjes. Maar ook in het afbakken van de spaghetti in de oven, afgetopt met Mozzarella, Parmezaanse kaas en gehalveerde cherry tomaatjes. En o ja, in hier en daar een extra scheutje van onze grootste vriend: olijfolie.

Spaghetti met gehaktballetjes: Italiaans of Amerikaans?

Spaghetti met gehaktballetjes is een Italiaans-Amerikaans vleesgerecht dat zijn oorsprong heeft in het einde van de 19de eeuw. Er gingen toen veel Italiaanse immigranten naar New York. Daar was een overvloed aan vlees. Dit in tegenstelling tot het zuiden van Italië, waar de meeste immigranten vandaan kwamen. Eenmaal aangekomen en gesetteld in de Verenigde Staten, fleurden de Italiaanse immigranten hun Italiaanse spaghetti op met overheerlijke gehaktballetjes.

Spaghetti met gehaktballetjes ingrediënten

Ingrediënten spaghetti

  • 400 gram spaghetti
  • Cherry tomaatjes, gehalveerd
  • Mozzarella, geraspt
  • Parmezaanse kaas, geraspt
  • Basilicum blaadjes
  • 2 eieren
  • Gesmolten boter
  • Parmezaan poeder

Ingrediënten marinara saus

  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook
  • Gepelde tomaten uit blik (400gr)
  • Tomatenblokjes uit blik (400gr)
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 el gedroogde oregano
  • 2 el balsamico azijn
  • 1 el suiker
  • 3 el olijfolie
  • 1 tl rode peper vlokken
  • Peper en zout
  • Verse basilicum blaadjes, fijngesneden

Experimenteer eens met het toevoegen van één van de volgende ingrediënten aan je marinara saus:

  • Olijven
  • Kappertjes
  • Ansjovis

Je kan de marinara saus ook heel simpel houden met alleen ui, knoflook, gepelde tomaten, gedroogde oregano, olijfolie en peper en zout.

In plaats van balsamico azijn, kan je ook rode of witte wijn nemen voor de marinara saus die je gebruikt voor de spaghetti met gehaktballetjes. Let erop dat je niet zomaar elke wijn pakt. Het moet sowieso een goede wijn zijn. Kies je voor witte wijn, ga dan bijvoorbeeld voor een Chardonnay of Pinot Grigio. Als je rode wijn neemt zijn Chianti of Cabernet Sauvignon uitstekende keuzes.

Ingrediënten gehaktballetjes

  • 500 gr gehakt
  • 1 ei
  • 2 tenen knoflook
  • 40 gr Parmezaanse kaas
  • 40 gr Panko paneermeel
  • Peterselie, fijn gesneden
  • Peper en zout

Qua gehakt, kies hier het gehakt wat jouw persoonlijke voorkeur heeft. Tip: probeer eens kalfsgehakt.

Spaghetti met gehaktballetjes klaarmaken

Bereidingswijze gehaktballetjes

  1. Mix in een kom alle ingrediënten van de gehaktballetjes. Kneed goed, ongeveer 5 minuten.
  2. Maak kleine gehaktballetjes. Hoe groot of klein je ze maakt hangt af van je persoonlijke voorkeur.
  3. Verhit op hoog vuur olijfolie en/of boter in een koekenpan om de gehaktballetjes in te bakken. Draai de gehakballetjes tussendoor om, zodat alle kanten een mooie bruine, krokante korst krijgen.
  4. Als de balletjes een krokante korst hebben, zet je het vuur op laag, zodat ze nog een beetje kunnen nagaren.

spaghetti met gehaktballetjes   spaghetti met gehaktballetjes

Een andere mogelijkheid is, om de gehaktballetjes in de oven te bereiden. Leg de gehaktballetjes op een rooster met bakpapier en zet ongeveer 18 minuten in een voorverwarmde oven op 200ºC. Lees hier uitgebreider hoe je de gehaktballetjes uit de oven kan bereiden.

Bereidingswijze marinara saus

  1. Haal de gehaktballetjes uit de pan en laat het vet in de pan zitten. Voeg de gesnipperde ui toe. Fruit een paar minuten op hoog vuur.
  2. Zet het vuur op medium en voeg de geperste knoflook toe. Roer 30 seconden.
  3. Knijp de tomaten uit blik fijn en voeg alle overige saus uit het blik ook toe. Voeg ook de tomatenblokjes en tomatenpuree toe. Roer een aantal minuten tot het begint te sudderen.
  4. Voeg de gedroogde oregano, basilicumblaadjes, balsamico azijn, suiker, olijfolie, rode pepervlokken en peper en zout toe. Nogmaals goed roeren.
  5. Laat minimaal een half uur sudderen, maar als je genoeg tijd hebt mag het ook een paar uur zijn. Hoe langer je de tomatensaus op laag vuur laat pruttelen, hoe beter het is voor de smaakontwikkeling.

De laatste puntjes op de i

  1. Verwarm de oven voor op 180C
  2. Kook de spaghetti zoals aangegeven op de verpakking.
  3. Mix de gehaktballetjes door de marinara saus.
  4. Mix de 2 eieren met de gesmolten boter en Parmezaan poeder. Mix dit met de spaghetti.
  5. Doe de helft van de spaghetti in een ovenschaal. Giet de helft van de tomatensaus over de spaghetti en verdeel gelijkmatig. Voeg een laag toe met Mozzarella en Parmezaan. Herhaal deze stap met alles wat je nog over hebt.
  6. Leg de gehalveerde cherry tomaatjes op de kaas.
  7. Zet 20 minuten in de oven. Vervolgens nog 2 minuten op grillstand.

Bestel jouw box en geniet
van dit heerlijke recept

Onze boxen

  • Gemak

  • IJskoud in topconditie

  • Diepvriestransport

  • Geen bezorgkosten