Mexicaanse gerechten | Heerlijk en makkelijk
- U bevindt zich hier:
- Home
- Blog
- Mexicaanse gerechten | Heerlijk en makkelijk
Mexihiiiiiiiiiiiiiiiiiicooooooooooo. De Zangeres Zonder Naam zong in 1969 al over de rijke cultuur en kleurrijke tradities van dit Noord-Amerikaanse land. Of ging het alleen over liefde? Waar ze in ieder geval niet aan heeft gedacht, is de overheerlijke keuken te bezingen. En dat is raar. Want Mexicaanse gerechten zijn een feest voor de zintuigen, met een scala aan smaken, texturen en kleuren die zowel de lokale bevolking als internationale fijnproevers weten te bekoren. Maar niet getreurd, dat wat Maria Serveas-Bey in de vorige eeuw niet deed, zal ik vandaag wel doen. Zij het in tekst, niet in zang.
Mexicaanse gerechten: een kakofonie van kleuren
Mexicaanse gerechten zitten bomvol met verse, overheerlijke en gekleurde ingrediënten. Enkele van de meest gebruikte ingrediënten zijn maïs, bonen, chilipepers, tomaten en avocado’s. En uiteraard het ingrediënt dat zonder twijfel wereldwijde verdeeldheid zaait: koriander. Hele familieruzies worden er uitgevochten over het wel of niet toevoegen van dit (in mijn mond) heerlijke, groene plantje. De Mexicaanse keuken maakt ook veelvuldig gebruik van specerijen zoals komijn, oregano en knoflook. Maïs speelt een centrale rol in veel gerechten, met tortilla’s als basis voor talloze creaties.
Het wereldwijde icoon onder de Mexicaanse gerechten: taco’s
Taco’s is zonder twijfel een van de bekendste Mexicaanse gerechten en staan symbool voor de Mexicaanse cultuur. Het zijn knapperige, gefrituurde tortilla’s die gevuld worden met een verscheidenheid aan ingrediënten zoals vlees, vis, bonen, kaas, en groenten. Dit zijn een paar klassieke varianten:
Taco al pastor
Deze taco, ontstaan in Mexico-Stad, is geïnspireerd op de Libanese shawarma. Varkensvlees wordt gemarineerd in een mengsel van chilipepers, ananas en kruiden en vervolgens gegrild op een spit. De dunne plakjes vlees worden geserveerd op maïstortilla's, vaak gegarneerd met uien, koriander en een schijfje ananas.
Taco de carnitas
Carnitas zijn langzaam gegaarde stukken varkensvlees, meestal bereid in een grote, koperen pan. Eerst moet je het vlees koken tot het mals en sappig is, en vervolgens licht krokant aanbakken.
Taco de pescado
Taco de pescado is afkomstig uit Baja California. Het zijn vistaco's gemaakt van gefrituurde of gegrilde visfilets, meestal geserveerd met kool, crema, en een knijpje limoen. Deze taco's zijn licht en verfrissend, perfect voor warme zomerdagen.
Taco de barbacoa
Barbacoa is een traditionele bereidingsmethode waarbij vlees, meestal rundvlees of geitenvlees, langzaam wordt gegaard in een ondergrondse oven. Het resulterende vlees is bijzonder mals en smaakvol. Deze taco's kan je serveren met een pittige salsa en soms met ingelegde groenten.
Enchilada’s: gevulde tortilla’s
Enchilada’s zijn gevulde tortilla’s die overgoten worden met een rijke saus. De vullingen variëren van kip en rundvlees tot kaas, bonen en rijst. De gevulde en opgerolde tortilla’s worden in een ovenschaal gelegd, overgoten met saus en bedekt met kaas. Daarna worden ze afgebakken in de oven tot de saus borrelt en de kaas een lekker, krokant laagje heeft. Er zijn veel verschillende variaties van enchilada's, allemaal met hun unieke vullingen en sauzen, zoals bij veel Mexicaanse gerechten het geval is.
Enchiladas rojas
Enchiladas rojas (rode enchilada's) worden gemaakt met een saus op basis van gedroogde rode chilipepers, tomaten, knoflook en kruiden. Deze saus geeft de enchilada's een diepe, rijke smaak en een prachtige rode kleur. De vulling kan variëren van kip en rundvlees tot kaas en bonen.
Enchiladas verdes
Enchiladas verdes zijn groene enchilada's, gemaakt met een saus op basis van tomatillo's (groene tomaten), groene chilipepers, knoflook, en koriander (oppassen voor familieruzies). Deze saus is fris en licht zuur, wat een mooi contrast vormt met de hartige vullingen zoals kip, varkensvlees of kaas.
Enchiladas de mole
Enchiladas de mole worden overgoten met mole, een complexe en rijke saus gemaakt van chilipepers, chocolade, noten, specerijen en soms fruit. Mole heeft een diepe, donkere kleur en een unieke smaak die perfect samengaat met gevulde tortilla’s, meestal met kip of kalkoen.
Tamales: traditionele maïspakketjes
Tamales is nog één van die traditionele Mexicaanse gerechten. Het dateert uit de tijd van de Azteken en Maya’s. Tamales is maïsdeeg dat gevuld is met vlees, kaas, chili’s of andere ingrediënten. Vervolgens wordt dit verpakt in maïsbladeren of bananenbladeren en gestoomd. Tamales zijn bijzonder populair tijdens feestdagen en festiviteiten, zoals Día de los Muertos (Dag van de Doden) en Kerstmis.
Quesadilla’s mogen niet ontbreken als het gaat om Mexicaanse gerechten
Quesadilla’s zijn simpel en heerlijk.
Van oprollen en inpakken is bij quesadilla's geen sprake. Tortilla op een bord leggen. Bedekken met de lekkerste ingrediënten zoals kip, champignons, lenteui, mais, fijn gesneden broccoli (oké, ik weet niet of dat Mexicaans is, maar ik gebruik het meestal als ik quesadilla’s maak) en uiteraard kaas. Nog een tortilla erop leggen. Beetje aandrukken. Olie verwarmen in de pan. Beide kanten lekker krokant bakken en klaar is Kees. Serveer samen met salsa, guacamole en zure room. Je kan quesadilla’s als voorgerecht of hoofdgerecht opdienen, maar je ook als snack voor bij de borrel.
Pozole: een hartige soep
Pozole is een traditionele Mexicaanse soep gemaakt van hominy (gedroogde maïskorrels die in kalkwater zijn geweekt), vlees (meestal varkensvlees), en een aantal verschillende specerijen en kruiden. Er zijn verschillende soorten pozole, waaronder rode, groene en witte pozole, afhankelijk van de gebruikte ingrediënten en regio. De soep kan je serveren met bijgerechten zoals fijngesneden sla, radijs, ui, limoensap en chilipeper.
Mexicaanse gerechten: nacho's
Nacho's zijn wereldwijd geliefd vanwege de veelzijdigheid en smaak. Net als een paar andere Mexicaanse gerechten, kan je nacho’s serveren als snack, voorgerecht en hoofdgerecht. Het bestaat uit de driehoekige tortillachips bedekt met kaas en een scala aan toppings. Je kan eindeloos variëren. De bereiding is super simpel: Verdeel tortillachips op een ovenbestendig bord of in een ovenschaal. Voeg vervolgens alle infrediënten toe die mee in de oven moeten, zoals gehakt, bonen, chamignons en cheddar kaas. Nadat je dit hebt opgewarmd in de oven, kan je overige toppings als tomaat, guacamole en zure room toevoegen. Bekijk hier ons recept voor overheerlijke Tex-mex nacho’s.
Chiles en nogada
Chiles en nogada is een nog een van die kleurrijke Mexicaanse gerechten. Het wordt geassocieerd met de Mexicaanse Onafhankelijkheidsdag. Het bestaat uit poblano chilipepers gevuld met een mengsel van gehakt, fruit en specerijen, overgoten met een romige walnotensaus en bestrooid met granaatappelpitten en peterselie. De kleuren van het gerecht – groen, wit en rood – vertegenwoordigen de Mexicaanse vlag.
Mexicaanse gerechten: desserts
Mexicaanse desserts zijn net zo divers en lekker als de hoofdgerechten. Dit zijn een paar populaire zoetigheden:
- Churros: Gefrituurde deegstengels bestrooid met suiker en kaneel, vaak geserveerd met chocoladesaus.
- Flan: Een romige karamelpudding.
- Tres Leches Cake: Een luchtige cake doordrenkt met drie soorten melk (gecondenseerde melk, verdampte melk en slagroom), wat zorgt voor een vochtige en rijke textuur.
Wil je meer dan alleen Mexicaanse gerechten? Kijk dan even naar een verzameling van vleesgerechten van over de hele wereld.