Biologische hamburger
- U bevindt zich hier:
- Home
- Biologische hamburger
De oorsprong van de hamburger
Hoewel er discussie is over de exacte oorsprong, wordt over het algemeen aangenomen dat de hamburger zijn oorsprong vindt in de Verenigde Staten, in het midden van de 19e eeuw. Het verhaal gaat dat Duitse immigranten naar Amerika brachten een gerecht genaamd "Hamburg steak" - een gekruide gehaktbal - dat ze serveerden in broodjes om het onderweg te kunnen eten. In Duitsland heet dit: frikadelle. Dit evolueerde uiteindelijk tot wat we nu kennen als de hamburger.
In de loop van de tijd begonnen verschillende regio's hun eigen draai te geven aan de burger. In de late 19e eeuw werden hamburgers populair in Amerikaanse steden, vooral op kermissen en markten. Tegen het begin van de 20e eeuw waren ze een vast onderdeel van de Amerikaanse eetcultuur geworden.
Bakken van je biologische hamburger
Verhit een pan op hoog vuur. Bestrooi de biologische hamburger naar smaak met een snufje zeezout en grof gemalen peper. Doe na 1 minuut een klont boter in de pan. Bak beide kanten van de burger 1 minuut op hoog vuur. Zet het vuur vervolgens op medium. Bak beide kanten 2 x 1 minuut. Draai de biologische hamburger dus elke minuut om. Wij bij KUIB houden van een hamburger die nog een klein beetje rosé is vanbinnen. Dat kan prima met het 100% puur biologisch rundvlees waar deze hamburger van is gemaakt. Wil je liever dat jouw burger helemaal doorbakken is? Bak beide kanten dan nog 1 minuut langer.
Bovenstaande is de bereidingswijze van onze eigen burger. Het is geen standaard bereiding, omdat je hamburgers vind in veel verschillende diktes. Houd hier altijd rekening mee. Hou dikker, hoe langer je moet bakken.
Recept biologische hamburger
Er zijn talloze manieren om een (broodje) hamburger aan te kleden. Favorieten van velen zijn onder andere toch de blaadjes sla, tomaat, ui en kaas. Er zijn hele boeken geschreven met vele honderden misschien wel duizenden verschillende manieren om een burger te maken. Bij Kuib hebben we een eigen recept gecreëerd: Biologische hamburger met bietensalsa en gefrituurde augurk. Weer eens wat anders!
Voedingswaarden van een biologische hamburger
Hamburger gezond? Jazeker. Maar wel de pure, biologische hamburger zonder toevoegingen. Niet een intensief bewerkte fastfood burger. De biologische hamburger is rijk aan aminozuren, ijzer en creatine en de gezonde vitamines B2, B3, B5, B6 en B12.
Daar komt nog bij dat een hamburger heel licht verteerbaar is. Wil je het nog gezonder maken? Gebruik dan een goede plantaardige olie in plaats van boter tijdens het bakken.