Zo maak jij zelf overheerlijke chimichurri

Geschreven door Bart / op 17 augustus, 2022

Simpel, snel en onwaarschijnlijk lekker. Zelf chimichurri maken is makkelijker dan je denkt. Deze Argentijnse klassieker heeft de veelzijdigheid van een kameleon. Niet alleen vanwege de verschillende kleuren (groen of rood (we gaan vandaag voor groen)), maar juist ook om de vele toepassingen: Chimichurri is heerlijk bij een biologische entrecote of ribeye. Of bij gegrilde garnalen. Je kan het ook gebruiken om rundvlees of kip in te marineren. Zelfs als dip bij een (fancy) tosti. Trancheer een picanha op een houten plank en lepelen maar. Gegrilde groenten? Jazeker!

Er doen een paar verhalen de ronde over de ontstaansgeschiedenis van deze groene, lichtzurige en ietwat pittige saus. 

Oorsprong van het beste chimichurri recept

The tale of a mean green sauce

Chimichurri: 'Een makkelijk mengsel van alles' óf de Ierse onafhankelijkheidsstrijder Jimmy McCurry? Het eerste is in het Baskisch 'tximitxurri.' In de wandelgangen werd dit verbasterd tot chimichurri. Of toch niet?  

De legende – en dat wat wij bij KUIB voor waar aannemen – gaat, dat ene Ierse Jimmy McCurry aan het vechten was in en voor Argentinië om onafhankelijkheid van Spanje te bewerkstelligen. Ergens in de 19de eeuw. Op een dag vroeg een generaal aan Jimmy: "Hé Chimi, we zijn het helemaal beu om elke dag diezelfde Argentijnse dingen te eten. Kan jij voor de afwisseling een keer wat Iers voor ons maken?" 

Zonder iets te zeggen verdween Jimmy in een nabij gelegen tent waar links en rechts wat keukengerei, kruiden en specerijen lagen. Tien minuten later kwam hij terug met zijn eigen variant op een familieklassieker. Steaks werden besprenkeld met de saus van Jimmy McCurry. Iedereen was razend enthousiast! 

Nadat Argentinië was bevrijd en de bevolking niet meer onder het juk van de Spanjaarden leefde, nam Jimmy's saus een vogelvlucht. In de gemiddelde Argentijnse huiskamer – waar Engels een exotische taal was – ging al snel rond dat ene 'Chimi Churri' de uitvinder was van deze overheerlijke steaksaus.  

Ondanks dat de vechterskwaliteiten van Jimmy nogal ter discussie stonden, waren de Argentijnen blij met zijn aanwezigheid, getuige de volgende uitspraak: 

"As the Argentine Revolutionaries quickly found out, this Irishman wasn't much of a shot but he sure made a mean green sauce." 

En zo maak jij je eigen mean green sauce...

Zelf chimichurri maken doe ik het liefst met een vijzel. Het is een rustieke saus waarvan je alle ingrediënten wil zien. Het geheel moet lekker grof blijven. Neem je liever een keukenmachine? Dat kan ook, maar let op dat je de chimichurri kruiden niet te glad draait! Met de hoeveelheid olijfolie kan je een beetje spelen. Zelf hou ik van lekker veel olijfolie, zodat de rest van de ingrediënten een beetje ondergedompeld zijn. Als je liever één geheel hebt, doe je er wat minder olijfolie in. Begin met ongeveer 60 ml.

Ingrediënten om zelf chimichurri te maken

 • 2 el platte peterselie, fijngesneden 
 • 2 el verse oregano, fijngesneden  
 • 3 tenen knoflook, geperst 
 • 100ml extra vierge olijfolie
 • 2 el rode wijn azijn 
 • 1 tl rode pepervlokken
 • Snufje grof zeezout en zwarte peper 

Benodigdheden om zelf chimichurri te maken

 • Vijzel 
 • Snijplank
 • Keukenmes

Zelf chimichurri maken bereidingswijze

 1. Snijd de peterselie en oregano met een groot keukenmes kort. Pers de knoflooktenen. 
 2. Gebruik een vijzel om de peterselie, oregano en knoflook in te stampen, totdat alles goed is gemixt.
 3. Voeg de olijfolie, rode wijn azijn en chilivlokken of fijn gesneden rode peper toe aan de mix met een lepel. Voeg naar smaak een klein beetje peper en/of zout toe.
 4. That's it! Jouw overheerlijke, eigengemaakte Jimmy McCurry. 

Tip: Mocht niet alles opgaan – wat ik me niet kan voorstellen – dan kan je de saus prima een week of twee in de koelkast bewaren. Invriezen gaat trouwens ook heel goed. Maar als je chimichurri met de beste smaak wil hebben, maak je elke keer een verse batch!

Bestel jouw box en geniet
van dit heerlijke recept

Onze boxen

 • Gemak

 • IJskoud in topconditie

 • Diepvriestransport

 • Geen bezorgkosten