Entrecote bakken - heerlijk mals - Kuib.nl

Geschreven door Bart / op 27 oktober 2023

Leer entrecote bakken als een echte chef! Een sappige, smaakvolle en malse entrecote op je bord: wie wil dat nou niet. Soms hoor ik van mensen – bekenden, vrienden of familie – dat ze bijna altijd kiezen voor een ‘makkelijk’ stukje vlees dat je niet kan verpesten, zoals gehakt, riblap of een filetlapje. Bang dat ze dat mooie, dure stukje vlees te taai serveren. Maar zoals met alles: oefening baart kunst. Entrecote en andere steaks bakken met de door jou begeerde gaarheid is een vaardigheid die je gedurende de tijd ontwikkelt. En misschien gaat het een paar keer fout, so what? Deze handleiding voor het bakken van entrecote is geschikt voor beginners en gevorderden. De zoektocht naar perfectie stopt namelijk nooit.


 

NIEUW: Kennismakingspakket 

Maak kennis met Kuib voor slechts €24,95. Géén bezorgkosten!

 


 

Verschillende manieren om een entrecote te bakken

Er leiden meer wegen naar Rome. Dit geldt uiteraard ook voor het bakken van een entrecote. Nou ja, voor het bakken van elk stuk vlees eigenlijk. Er is niet één manier. Er is zelfs niet één juiste manier.

In een pan
Je kan ervoor kiezen om je entrecote alleen in een pan te bakken. Dit is een ideale manier als je een wat dunnere entrecote hebt, tot een dikte van ongeveer 2 centimeter. Een dikke entrecote kan je beter niet alleen in de pan bakken. Deze moet dan zolang bakken om de kern ook warm te krijgen, dat de buitenkant waarschijnlijk verbrand.

In een pan en in de oven
Een perfecte combinatie om je entrecote te bakken is door dit eerst in de pan te doen en daarna nog even in de oven. Je kan hier een heel mooi en mals resultaat mee halen. Zeker als je entrecote wat dikker is, is dit een uitstekende manier.

In een airfryer
Heb je een airfryer in je keukenassortiment? Dan is het een optie om deze eens een keer te gebruiken voor het bereiden van entrecote. Het vlees wordt mooi gelijkmatig gegaard. 

Op de barbecue
Een entrecote is prima vlees om op de barbecue te bereiden. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een biefstukje. Een biefstukje is heel mager, terwijl de entrecote wat vetter is en gemarmerd. Dat is beter voor op de barbecue dan heel mager vlees.

Entrecote bakken in de pan en in de oven 

Mijn favoriete manier om entrecote te bakken is door deze eerst in een gietijzeren pan dicht te schroeien en vervolgens in de oven af te bakken. In mijn ogen kan je op deze manier het beste resultaat behalen qua smaak en malsheid. Hoe sappiger hoe beter! Stap voor stap handleiding voor het bakken van de entrecote in de pan en in de oven.

Verwarm de oven voor
Je wil voorkomen dat je voor een koude oven staat als je net je entrecote hebt dichtgeschroeid. Zorg er dus voor dat je de oven op tijd voorverwarmt. Doe dit op 200 C. 

Voorbereiding
Haal de entrecotes 45 minuten tot een uur voordat je gaat bakken uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen. Haal het vlees uit de verpakking, dep het vocht van het vlees met keukenpapier en leg op een boord.

Season
Bestrooi beide kanten van de entrecote met grof gemalen zwarte peper en grof zeezout.

Dichtschroeien in de pan
Verwarm een gietijzeren pan op hoog vuur en doe er olie in. Als de olie pruttelt leg je de entrecotes in de pan. Bak beide kanten ongeveer 1 minuut. Hoe lang precies is afhankelijk van de dikte van de entrecotes. Lees hier meer over bij ‘Hoe lang entrecote bakken.’

Rozemarijn, tijm, knoflook en boter voor extra smaak
Leg voordat je gaat bakken een paar takjes rozemarijn en/of tijm klaar en plet een paar tenen knoflook. Leg ook een flinke klont boter klaar. Voeg de takjes rozemarijn/tijm en de geplette knoflook toe nadat je de entrecote in de pan hebt gelegd. Voeg de klont boter de laatste minuut toe.

Arroseren en in de oven zetten
Als de boter is gesmolten, schep je met een eetlepel het vet een aantal keren over de entrecotes. Houd de pan een beetje schuin, zodat je het vet makkelijk kunt scheppen.

entrecote bakken

Zet vervolgens de pan in de voorverwarmde oven. Hoe lang je de entrecote in de oven zet is afhankelijk van de door jouw gewenste gaarheid. En wederom van de dikte van jouw entrecote. Zelf ben ik fan van medium rare. Als je een vleesthermometer hebt kan je het vlees checken voor de juiste temperatuur die bij de specifieke gaarheid hoort. Ik moet toegeven dat ik het zelf altijd een beetje op gevoel doe, en dat pakt altijd wel goed uit.

Laten rusten
Haal de pan uit de oven en leg de entrecote op aluminiumfolie. Vouw de aluminiumfolie dicht, maar niet helemaal. Zorg ervoor dat er aan de zijkanten nog een beetje lucht doorheen kan. 

Welke olie moet ik gebruiken?

Bij het bakken van entrecote in de pan is het belangrijk dat je de juiste olie gebruikt. We willen de entrecote namelijk dichtschroeien in een hele hete pan. Elke olie heeft een verschillende kookpunt, net als boter. Boter verbrand heel snel, omdat het een laag kookpunt heeft, daarom voegen we boter pas op het einde toe. Je kan er ook voor kiezen om helemaal geen boter toe te voegen. Dit zijn de beste plantaardige oliën om te gebruiken voor het bakken van entrecote:

Normale olijfolie heeft een wat lager kookpunt, dus die gebruik je beter als je iets moet bakken op wat lagere temperaturen.

Temperatuur van de entrecote

Iedereen heeft zijn eigen voorkeur voor de gaarheid van een stuk vlees. Je kan dit op gevoel doen, door af en toe tijdens het bereiden op het vlees te drukken om de malsheid te voelen. Als je met de duim van je ene hand op de duimmuis van je andere hand drukt, dat is hetzelfde gevoel als een medium rare entrecote. Druk je in het midden op de handpalm, dat is vergelijkbaar met een medium entrecote.

De beste manier om te checken welke gaarheid jouw entrecote heeft is door een vleesthermometer te gebruiken.

 • Rare: 50 – 52 ºC
  Het grootste gedeelte van het vlees is nog helder rood, richting de rand wordt het een beetje rosé.
 • Medium rare: 55 – 58 ºC
  Het grootste gedeelte van het vlees heeft een heldere rosé kleur, richting de rand wordt het vlees een beetje bruin.
 • Medium: 60 – 63 ºC
  Ongeveer de helft van het vlees is nog een beetje rosé van kleur, de andere helft richting de rand is bruin van kleur.
 • Medium well: 65 – 67 ºC
  Je ziet nog een héél klein beetje een rosé kleur, maar het grootste gedeelte van het vlees is bruin.
 • Well done: +70 ºC
  Het vlees is bruin en doorbakken. Dit wil je niet!

Als je het vlees uit de pan haalt, laten we het nog 5 minuten rusten. De kerntemperatuur zal tijdens deze 5 minuten door het nagaren nog een klein beetje stijgen. Ongeveer 3 ºC. Zorg er dus voor dat je het vlees uit de pan haalt als het vlees de gewenste kerntemperatuur nog niet helemaal heeft aangetikt. 

Hoe lang entrecote bakken?

Hoe lang je jouw entrecote moet bakken hangt af van de dikte van het vlees. Als je ervoor kiest om je entrecote alleen in een pan te bakken, houdt dan de volgende vuistregel aan: Een entrecote van 2 centimeter dik bak je ongeveer 1.5 minuut per kant voor een medium rare resultaat. Voor elke centimeter die je entrecote dikker is, tel je er 1 minuut per kant bij op. Dus een entrecote van 3 centimeter dik, bak je ongeveer 2.5 minuten per kant. Draai voor een gelijkmatige garing de entrecote elke minuut om. Hoe dikker je entrecote is, hoe beter het is om deze in de oven af te bakken.

Hoe lang moet de entrecote van KUIB bakken?

De entrecote van KUIB is relatief dun, ongeveer 2 centimeter of zelfs nog wat dunner. Houd voor onze entrecote de volgende baktijden aan:

 • Rare: 1 minuut per kant
 • Medium rare: 1.5 minuut per kant
 • Medium: 2 minuten per kant

Omdat onze entrecote redelijk dun is hoef je geen gebruik te maken van de oven, omdat de kern redelijk snel warm wordt. 

Moet ik een entrecote na het bakken laten rusten?

Ja! Eigenlijk zou je elk stuk vlees, van kipfilet tot en met varkenshaas moeten laten rusten. Ik laat zelfs mijn biologische hamburger rusten. De reden hiervoor is, omdat het de sappen tijd nodig hebben om weer helemaal door het vlees te worden opgenomen. Wanneer je jouw entrecote meteen na het bakken opensnijd, vloeien alle deze heerlijke sappen op je bord. Hierdoor wordt je vlees minder mals. Probeer het maar eens uit als je nieuwsgierig bent. Bak twee entrecotes tegelijkertijd en op precies dezelfde manier. Deel de eerste samen met je vrouw, man, vriend, vriendin, broer of zus. Snijd deze direct na het bakken aan en eet het op. Laat de andere minimaal 5 minuten rusten en deel deze ook met elkaar. Wedden dat de entrecote die je hebt laten rusten beter smaakt en malser is?

Hoe lang moet ik de entrecote na het bakken laten rusten?
Dat hangt af van de dikte van de entrecote. Hoe dikker het stuk vlees, hoe langer je het moet laten rusten. Laat een dunne entrecote 5 minuten rusten. Een entrecote van 4-5 centimeter mag je gerust 10 minuten laten rusten voor het perfecte resultaat. 

Recept

Bekijk hier ons recept entrecote met knoflook-chiliboter, bloemkool en krieltjes

Tips om de beste entrecote te bakken

 • Kies voor topkwaliteit. De biologische entrecote van KUIB bijvoorbeeld.
 • Haal de entrecote 45 minuten tot een uur voordat je gaat bakken uit de koelkast. Zo kan de entrecote op kamertemperatuur komen.
 • Season de entrecote met grof gemalen zwarte peper en grof zeezout.
 • Gebruik de juiste olie.
 • Gebruik verse kruiden tijdens het bakken zoals, rozemarijn en tijm.
 • Gebruik bij voorkeur een gietijzeren pan, omdat deze zware pan warmte goed vasthoudt en gelijkmatig verdeeld.
 • Doe de pan niet te vol. Probeer niet vier entrecotes in één pan te proppen, maar bak liever twee keer twee entrecotes.
 • Laat de entrecote dichtschroeien zonder deze te verplaatsen.
 • Arroseer de entrecote tijdens het bakken.
 • Bak niet te lang! Te lang bakken van een entrecote kan resulteren in taai vlees.
 • Laat de entrecote na het bakken 5 minuten rusten in aluminiumfolie.
 • Snijd de entrecote tegen de draad. Op deze manier behoud je de malsheid van jouw perfect gebakken entrecote. 

Benodigdheden voor het bakken van entrecote

 • Gietijzeren pan
 • Oven
 • Vleestang
 • Vleesthermometer (optioneel)

Veel gestelde vragen over entrecote bakken

Moet ik mijn entrecote marineren?
Ik ben van mening dat je een entrecote niet moet marineren. Er zit al zo’n lekkere smaak aan. Het enige wat een entrecote nodig heeft is wat grof gemalen peper en een beetje zout. Als ik de barbecue gebruik voor de bereiding, smeer ik de entrecote eerst in met een beetje olijfolie. Maar meer dan peper, zout en olie hoef je niet te gebruiken

Wat is de beste methode om entrecote te bakken?
Dat hangt een beetje af van de dikte van het vlees. Een dunne entrecote kan je het beste alleen in de pan bakken. Gebruik voor een dikkere entrecote een barbecue of een gietijzeren pan en de oven.

Kan ik entrecote in een gewone pan bakken?
Ja je kan je entrecote ook in een gewone koekenpan bakken. Maar als je een gietijzeren pan heb zou ik die altijd gebruiken. De kwaliteit is heel goed en je kan de gietijzeren pan makkelijk in de oven zetten. Als je geen gietijzeren pan hebt en je gebruikt ook de oven, leg de entrecotes dan in een ovenschaal. Giet al het vocht/ vet en ook de rozemarijn, tijm en knoflook over de entrecote en in de ovenschaal voordat je deze in de oven zet.

Is het beter om in olie te bakken of in boter?
Korte antwoord: olie.
Let wel op dat je plantaardige olie met een hoog kookpunt gebruikt, zoals koolzaadolie of avocado-olie. Boter heeft een laag kookpunt en verbrand heel snel en is daarom minder geschikt. Voor de extra smaak voeg ik de laatste minuut van het bakken wel een flinke klont boter toe aan de pan.

Mijn entrecote is taai, wat moet ik doen?
Dit artikel nog een keer lezen. En nu goed ;)

Bestel jouw box en geniet
van dit heerlijke recept

Onze boxen

 • Gemak

 • IJskoud in topconditie

 • Diepvriestransport

 • Geen bezorgkosten